2011-01-11 80 views
下個禮拜先生日,,估唔到朋友前幾日見面已送定禮俾我,,,我問佢下個禮拜係咪一定唔會見到,,佢答我梗係,,可惡攞住個紙袋果陣好重手,,我係到估乜野咁大件,,,返到屋企一打開個袋,,嘩!!!! 竟然係我英國生活其中覺得唯一好既野 - APPLE CRUMBLE!仲要係連埋個陶瓷兜,,唔怪得咁重手啦,,,一有APPLE CRUMBLE做甜品,,幾飽都一定ENCORE加埋熱辣辣既CUSTARD,,真係人生一大享受攞到返屋企啦啦聲食完餐飯就PREHEAT定個焗爐差唔多食完飯就放入去吸熱,,等幾分鐘就有得食依D已焗過既甜品要加熱既話就咁焗好容易燶小技巧,,將個焗爐大火PREHEAT完放入去,,之後即刻掉火,,,用D餘溫將佢加熱番,,如果係薯條果D就最好彈幾滴水入去,,等佢無咁乾APPLE CRUMBLE雖然屋企無CUSTARD,,但唔理啦,,照食可也味道比較甜,,配番酸咪咪既蘋果,,爽!CRUMBLE又甜又脆,,口感真係一流玉桂既分量岩岩好,,唔會令人食唔慣,,蘋果+玉桂成個甜品因為個陶瓷兜PRESENTATION即刻爆分再加埋個法文名,,無得彈好可能我朋友自己食過覺得好食,,買俾我當生日禮物但佢
下個禮拜先生日,,估唔到朋友前幾日見面已送定禮俾我,,,
我問佢下個禮拜係咪一定唔會見到,,佢答我梗係,,可惡

攞住個紙袋果陣好重手,,我係到估乜野咁大件,,,
返到屋企一打開個袋,,嘩!!!!

仲要係連埋個陶瓷兜,,唔怪得咁重手啦,,,
加埋熱辣辣既CUSTARD,,真係人生一大享受
攞到返屋企啦啦聲食完餐飯就PREHEAT定個焗爐
差唔多食完飯就放入去吸熱,,等幾分鐘就有得食
依D已焗過既甜品要加熱既話就咁焗好容易燶

APPLE CRUMBLE
雖然屋企無CUSTARD,,但唔理啦,,照食可也
味道比較甜,,配番酸咪咪既蘋果,,爽!
CRUMBLE又甜又脆,,口感真係一流
玉桂既分量岩岩好,,唔會令人食唔慣,,蘋果+玉桂

成個甜品因為個陶瓷兜PRESENTATION即刻爆分
再加埋個法文名,,無得彈

好可能我朋友自己食過覺得好食,,買俾我當生日禮物
但佢唔知一件APPLE CRUMBLE可以鉤起我寶貴既回憶
多謝你呀班長,,而家去尖沙咀又多左個藉口啦,,,XDDD
TakeAway