2019-08-21 238 views
好姊妹生日,當然要搵間地點就腳方便,環境又靚食物又好食嘅地方慶祝慶祝🎉🎉🎉姊妹提議揀呢間屬於M1 Group旗下的餐廳。喜歡佢哋不使用味精、雞粉、雞湯等高脂無益嘅調味料,堅持只採用高湯、新鮮雞湯、海鮮汁、菜汁、牛肉汁等等作天然調味的健康西餐。講到咁厲害當然要試一試。餐廳為位於觀塘的〈The Wave〉,由港鐵站行過去都好方便,連住得遠小小既嘅姊妹都話有港鐵就ok店內環境都好靚好舒適,好適合飲下酒,傾下偈,食好西。🍷🍷🍷 仲設有live band,氣氛一流。〈香烤雞中翼。泰式羅望子醬〉雞中翼經網面燒烤致微微嘅焦香,熱辣辣嫩滑多汁夠juicy其實會點雞翼係因為想試依個〈泰式羅望子醬〉😅😅😅但係侍應生一放低嘅時候已經提我哋話呢個醬都比較辣,果然我點一點就已經覺得辣度後勁好強勁,試唔到羅望子是什麼味道的確有點可惜,但係自問係辣王嘅朋友絕對可以過嚟試一試,因為就咁聞的確係幾香的。〈燒德國鹹豬手配椰菜及薯角〉〈食肉獸好友〉一見到個menu上面有德國鹹豬手就已經即刻心心眼。淨係睇都知豬手嘅外皮非常脆卜卜,燒得乾爽清脆!!仲有勁邪惡嘅粗薯條,我唔客氣了。脆卜卜嘅外層下帶著一層粘粘的骨膠原層,但再落去嘅

店內環境都好靚好舒適,好適合飲下酒,傾下偈,食好西。🍷🍷🍷

仲設有live band,氣氛一流。

香烤雞中翼。泰式羅望子醬

〈香烤雞中翼。泰式羅望子醬〉
雞中翼經網面燒烤致微微嘅焦香,熱辣辣嫩滑多汁夠juicy

其實會點雞翼係因為想試依個〈泰式羅望子醬〉😅😅😅

燒德國鹹豬手配椰菜及薯角

〈燒德國鹹豬手配椰菜及薯角〉

脆卜卜嘅外層下帶著一層粘粘的骨膠原層,但再落去嘅肉質就一啲都唔肥膩,口感香軟柔滑又實在,帶有濃郁嘅豬香味,真係好好食呢。

北海道鮮帶子魷魚意大利飯

〈北海道鮮帶子魷魚意大利飯〉
睇menu介紹見到除左鮮帶子同魷魚外,仲有勝瓜,玉子豆腐同鹹蛋黃。好神奇!!幾樣食材好似大纜都扯唔埋喎

但係原來大膽嘅創意往往會帶來意想不到嘅效果!!飯芯還帶一點生硬的Risotto成啖食,口感非常 creamy,和滑滑的玉子豆腐非常match!!而穿成小粒狀的鹹蛋黃沒有煮到融曬,所以久唔久食到一小粒咸咸地,竟然能吊起整個飯嘅鮮味。

再加埋鮮甜嘅鮮帶子和彈牙嘅魷魚圈,無論賣相,味道和口感層次都冇得輸。

紫薯凍頂烏龍(前)爆啡(後)

〈紫薯凍頂烏龍,爆啡〉
最後我地仲叫咗依兩杯凍飲。
紫薯凍頂烏龍就比較清香加上紫薯味既奶泡,夠晒清新解暑❄️❄️❄️
而爆啡就真係無改錯名,咖啡味道勁濃郁,超熱愛咖啡嘅好友對此讚不絕口!!

總結:雖然話係冇味精嘅西餐廳,但絕對唔輸蝕之餘仲超出我預期想像中咁好食
香烤雞中翼。泰式羅望子醬
燒德國鹹豬手配椰菜及薯角
北海道鮮帶子魷魚意大利飯
紫薯凍頂烏龍(前)爆啡(後)
  • 紫薯凍餅頂烏龍(前)爆啡(後)
  • 北海道先帶子魷魚意大利飯