2018-04-02 5365 views
早前係情人節,除左要同另一半食飯外,大家都唔好忘記家中的兩寶哦。由於媽咪鍾意食中菜,今次我們就揀左一間位於中環新開無耐的新派川菜。餐廳的環境同一般的中餐廳唔同,呢到除左有Design外,仲暗暗地好有Feel。由於黎之前已經做好功課,知道呢到除左菜式Fusion外,Cocktail都整得非常有特色。我們叫左兩杯Signature Cocktail。上面有粒士多啤梨個杯係用了花雕酒、Rum酒、接骨木花酒做Base,加埋Cranberry、玫瑰花水同青瓜就成為呢杯Alcea Rosea。可能配合了玫瑰花水,味道唔會難入口。另外,我Target要試的係右邊呢杯Bronze Age!呢杯只係用左Gin,再加入Lemongrass、Lemon及Five Spice香料(八角、花椒等)。唔好以為將Spice加入飲品會好怪,其實味道係估唔到咁夾!由於好多野都想食,所以我們決定豪D唔食飯麵,直接叫多幾碟不同的菜式。前菜方面,我們先叫左一份硯池灌鴨。啫係咩?其實係鹽水鴨。鴨皮同鴨肉的顏色都比較白,輕輕的鹹味帶出鴨肉的香。此外,鴨肉非常嫩滑,送酒一流。另外,我們仲叫左一份手切跳神肉,其實係薄切豬肉片拼粉皮,

(左) Alcea Rosea  (右)  Bronze  Age

前菜方面,我們先叫左一份硯池灌鴨。啫係咩?其實係鹽水鴨。
硯池灌鴨

另外,我們仲叫左一份手切跳神肉,其實係薄切豬肉片拼粉皮,再配四川辣汁。食落少少辣辣地,都幾開胃。
手切跳神肉

之後落黎呢碟,係Daddy的Best Pick!又難怪的,炸到金黃的軟殻蟹再配上厚厚的鹹蛋黃,非常香口!
金沙蛋黃蟹

軟殼蟹唔會炸得太乾之餘,仲非常厚肉!
金沙蛋黃蟹

有媽咪就一定會叫碟菜,今次揀的係西蘭花炒家香辣肉腸。辣肉腸香味夠,估唔到同西蘭花又幾襯喎。
西蘭花炒家香辣肉腸

我平時真係好少食魚,因為唔係每間都整得好食,唔係魚肉煮得太熟,就係太腥。呢份‘川粤’龍躉係媽咪的Best Pick,而我都好欣賞的菜式!
‘川粤’龍躉

龍躉肉的份量都好多,而且每塊魚肉都好大好厚肉。魚肉口感非常滑溜,配埋鮮辣魚湯,令整個菜式更昇華!另外,個湯入面會有吸滿魚湯的薯粉,薯粉爽口彈牙,食得辣的你不能錯過!
‘川粤’龍躉

辣子雞就聽得多啦,大千雞就第一次試。大千雞炒得好香口,加上用左花椒及豉油同雞肉一齊炒,令到雞肉的味道更有層次!
大千雞

甜品方面,我們叫了一份酒釀丸子湯圓。丸子湯丸口感煙韌,加上有酒香同花香的糖水,我自己幾鍾意。
酒釀丸子湯圓

另外,我們叫了一份比較少見的四川冰粉。本身冇味道的冰粉,加埋香茅糖漿、Nuts及提子乾,味道好夾。另外一提冰粉內的士多啤梨真係跳雕得好靚

鮮果四川冰粉

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
硯池灌鴨
手切跳神肉