2020-10-13
不久前去咗北角嘅Hyatt Centric Staycation,晚餐喺酒店頂層嘅bar restaurant - Cruise享用,餐廳環境又靚又舒適,為咗可以望住個靚view用餐,我特登提早致電餐廳預留window seat🥰另外餐廳有outdoor terrace,可惜當晚天公不造美,否則望住海景、吹住涼風用餐或飲酒,必定勁Chill🤩Staycation Plan已包咗一個「Feed Me」套餐,套餐仲包咗2小時紅白酒、氣泡酒、啤酒及汽水無限暢飲😍🔸餐前小食🔸🍽即炸蝦片蝦片係溫熱,香脆之餘又唔油膩,並配有3款醬料,無諗過餐前小食都咁有質素😋🔸前菜🔸🍽時令即開生蠔生蠔配上三文魚子,賣相吸引😍生蠔尚算飽滿,味道都幾鮮甜creamy,可惜每人只得一隻🤷🏻♀️🍽油甘魚刺身油甘魚新鮮,但唔夠肥美,配青檸香草汁,味道酸酸地,充滿泰式風味,呢個配搭都係第一次食到😋🍽香辣韓式炸西蘭花炸西蘭花口感有啲似咕嚕肉😂配上韓式辣醬,酸酸辣辣咁,不失為一道幾開胃嘅前菜😆🔸主菜🔸🍽烤黑毛豬腩肉生菜包黑毛豬腩肉烤得好香好吸引,配同芥末醬真係邪惡又惹味🤤腩肉始終比較肥膩,所以加點薑蓉,連同小葉生菜及芝麻葉一齊食
🔸餐前小食🔸
🍽即炸蝦片
🔸前菜🔸
🍽時令即開生蠔
🍽油甘魚刺身
🍽香辣韓式炸西蘭花
🔸主菜🔸
🍽烤黑毛豬腩肉生菜包
黑毛豬腩肉烤得好香好吸引,配同芥末醬真係邪惡又惹味🤤腩肉始終比較肥膩,所以加點薑蓉,連同小葉生菜及芝麻葉一齊食,油膩感即減低不少👍🏻
🍽青咖喱雞
雞肉係幾滑嘅,但最好食係個汁,味道有少少辣,而且又香又好下飯,真係唔錯👍🏻
🍽星洲炒大蝦
隻蝦仲大隻過我手掌🤩蝦頭多蝦膏,蝦肉又結實彈牙,蘸上充滿星洲風味嘅甜辣醬汁,食過返尋味😋
🔸配菜🔸
🍽欖菜炒有機四季豆
味道屬正常水準,但略嫌呢道菜偏油膩😆
🍽參巴醬蛋炒飯
炒飯都炒得幾乾身,而且粒粒分明,幾好食👍🏻
🔸甜品🔸
🍽紅桑莓芝士蛋糕
芝士蛋糕都幾膩,還好有幾粒紅桑莓,而且可蘸少少紅莓醬及cream一齊食,所以先食得晒😆
呢餐充滿星馬泰風味嘅Fusion菜確係唔錯,超級推薦👍🏻而且餐廳知道我朋友生日,仲特登用即影即有相機為我哋合照,送俾我哋做紀念,確係抵讚👍🏻