2016-11-02 5885 views
觀塘出左名多隱世的工廠餐廳,今日我就去左朋友之前極力推介我去的魔膳工房,我以為會無工廠大廈樓上,點知都好容易搵,係鱷魚恤中心隔離內𥚃裝潢都好花心思,我6:30就到餐廳,客人不太多,但到我走既時候,差不多8點左右,成間餐廳差不多full house,講返食物方面先每款set dinner都好吸引,樣樣都想食,揀左好一陣子,最後揀左醬燒豬肋骨&牛肝菌蝦球扁意粉,set dinner 有埋餐湯同餐包添,食到好飽呀個餐包要讚下,係提子核桃餐包,仲係暖暖的,我諗應該係hand made,個包好軟熟一白一紅湯,白湯係磨菇湯,咬到一粒粒磨菇ga呢個煙薰醬燒豬肋骨黎到既時候,香味直撲我既嗅覺,令我忍不住食指大動,切落去已經感覺到肉質好鬆軟,咬落真係好鬆軟,一d都唔乾,好juicy, 完全唔痴牙,個醬甜甜地,好開胃,strongly recommended,豬肋骨下面仲有薯角,係新鮮炸的,而且旁邊的黑醋沙律菜好新鮮,所以我地將整碟清哂呢個牛肝菌蝦球扁意粉有少許遜色,無咩蒜香味,而且味道較淡,仲有少許油膩,不過我好欣賞個蝦球,好彈牙呀之後我地仲order多2個甜品,黑森林蛋糕&芒果朱古力布甸芒果朱古力蛋糕
一白一紅湯,白湯係磨菇湯,咬到一粒粒磨菇ga
之後我地仲order多2個甜品,黑森林蛋糕&芒果朱古力布甸
芒果朱古力蛋糕好有驚喜,中間係朱古力蛋糕,外面用左層芒果布甸皮包住,好香新鮮芒果味,連埋中間既朱古力蛋糕一齊食,好
不過食多幾啖之後,就覺得有d偏甜
黑森林蛋糕黎到既時間,不知從何入手食,最後決定將上面果層朱古力分開,獨立食
呢舊朱古力真係無得輸,食落口有d韌度,有d似truffles, 朱古力truffles係我最喜歡的,下面仲有一件黑森林蛋糕做底,驚喜的是不太甜,甜度岩岩好,呢個dessert又要highly recommended

仲有,服務員既質素很不俗,好友善,又有禮貌
2016-11-01
$160 (Dinner)
  • 煙薰醬燒豬肋骨配薯角
  • 黑森林蛋糕