2020-11-21
一直都想試吓六公館,今日一起身諗起佢,於是即興過嚟飲吓茶。1點半去到,侍應話full booking, 只係得返高枱,咁我哋都坐住先,但真係坐得唔太舒服,咁呢度嘅侍應姐姐都好好,打去睇吓有無booking cancel,最後安排咗我地坐露天。個景觀好開楊,飽覽維港景色,前面仲有塊小草地,好有置身外國度假感覺,真係賞心悅目!😛一坐底我哋先叫壺茶,侍應舉咗三個茶比我哋揀,我朋友問佢係咪有荔枝茶,可唔可以睇下茶list,佢答茶list 喺 a la carte menu,well~我哋見佢無意欲攞,咁我哋就叫玫瑰荔枝茶啦,事後上網睇返原來都有成8款茶揀㗎!😶 呢款茶有獨特嘅香味,飲落都易入口,所以佢中途加水換咗茶包我哋都飲得出,佢哋都即刻換返比我哋。我哋叫咗兩位午餐B $348/一位,有兩款點心+燒味+湯+三款小菜+甜品,另加和牛黑椒酥 $88❤️ 和牛黑椒酥 $88擺盤好靚,酥皮鬆化唔油,黑椒味唔會太重搶哂啲味,個和牛就比較多肥膏。好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ 三文魚籽燒賣點解啲fusion菜咁鍾意三文魚籽取代蟹籽?呢間唔係第一間我覺得熱咗嘅三文魚籽係腥嘅,其實個燒賣本身好食爽口,但比啲三
1點半去到, 侍應話full booking, 只係得返高枱,咁我哋都坐住先,但真係坐得唔太舒服,咁呢度嘅侍應姐姐都好好,打去睇吓有無booking cancel,最後安排咗我地坐露天。個景觀好開楊,飽覽維港景色,前面仲有塊小草地,好有置身外國度假感覺,真係賞心悅目!😛
一坐底我哋先叫壺茶, 侍應舉咗三個茶比我哋揀,我朋友問佢係咪有荔枝茶,可唔可以睇下茶list,佢答茶list 喺 a la carte menu,well~我哋見佢無意欲攞,咁我哋就叫玫瑰荔枝茶啦,事後上網睇返原來都有成8款茶揀㗎!😶 呢款茶有獨特嘅香味,飲落都易入口,所以佢中途加水換咗茶包我哋都飲得出,佢哋都即刻換返比我哋。
我哋叫咗兩位午餐B $348/一位,有兩款點心+燒味+湯+三款小菜+ 甜品,另加和牛黑椒酥 $88
❤️ 和牛黑椒酥 $88
❤️ 三文魚籽燒賣
好食度:⭐️ (1/5)
❤️ 南翔小籠包 侍應行過嚟問小籠包賣哂轉玻璃瑤柱餃比我地好無,咁我哋都無諗咁多,點知答完個好字一秒已經放低咗籠餃!😦 真係呆一呆,原來係知會而唔係問我哋!我平時茶餐廳賣哂都會問聲我先幫我轉啦!至於味道方面,我覺得似菜苗餃,都唔錯嘅!
❤️ 六公館黑豚叉燒
好食度:⭐️⭐️ (2/5)
❤️ 松茸雪蓮子燉日本蘋果
❤️ 羊肚菌露筍炒帶子
❤️ 野生竹笙浸菜苗
❤️ 桂花蟹肉炒新竹粉
❤️ 桂花杞子配桃膠
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
呢度嘅環境真係好正!由其秋天吹吹海風,唔覺唔覺坐到日落,佢地都無趕我地走!
食物質素一般,係個景救返唔少分數!但俾咁嘅價錢食個景係咪真係抵呢?咁就要大家自己恆量下啦~
整餐飯雖然有美中不足嘅地方,但當望到個景享受一個下午,你就會覺得所有嘢都只係陪襯,唔多重要。☺️