酥脆嘅炸豬扒🍖同埋拉絲嘅芝士🧀對我嚟講都有一種不能抗拒嘅魅力🤤喺韓國有八十間分店嘅「Kyung Yang Katsu」炸豬扒專門店嚟咗香港,點樣唔可以去朝聖一下呢?餐廳位於中環蘇豪段扶手梯附近,地點方便。店內樓底夠高又開揚,色調柔和而且不停播放住K-pop,感覺好似置身首爾🇰🇷眾多套餐之中,我試咗「芝士&炸蝦套餐」$188及「芝士&吉列豬扒套餐」$198。套餐入面嘅豬扒由韓國出產,炸得表面鬆脆,唔油膩,肉質扎實又帶有豬肉嘅鮮味,外皮就算食到尾都唔會變腍。內裡有爆餡半融芝士流心,一咬仲有拉絲效果,就係呢個口感同味道,讓人垂涎欲滴!炸物除咗可蘸原味醬汁外,還可試試加鮮檸檬汁、蜜糖芥末、wasabi 、松露鹽同好特別嘅韓國蝦醬,鹹鹹香香,鮮味提升不少!(芥辣、鹽同蝦醬係放置成smiley face,好有心思🙂)炸蝦套餐有兩大隻吉列蝦,薄薄嘅炸粉包住大蝦,蝦肉彈牙鮮味;吉列豬扒套餐嘅豬扒肉質嫩滑,酥脆香口,令人食唔停口。套餐仲包括可愛嘅鵪鶉蛋調味飯、韓國紫菜冷麵、柚子汁椰菜絲沙律及兩款泡菜,份量驚人,男仔都會食到攬住個肚走!我仲叫一杯係士多啤梨梳打🍓$48及青提子梳打💚$48,兩杯飲品都用上新

我仲叫一杯係士多啤梨梳打🍓$48及青提子梳打💚$48,兩杯飲品都用上新鮮嘅水果,青提子仲要係香印提子添!酸甜清爽嘅飲品配合煎炸食物,解膩一流,Perfect match🍹
士多啤梨梳打及青提子梳打
吉列大蝦