2013-03-16
是夜三人行在銅鑼灣街頭, 而來這店是一早擬定路線, 又是多得開飯網上食友們的介紹, 當晚客似云來, 並非浪得虛名, 客人多之餘員工也不少呢, 而每枱客枱面少不了的就是那炸豬扒客飯或者炸豬扒, 即使唔識得這店的客人入到嚟都應該知要點乜野食了, 我們也只是點了幾款(分兩次落單) 比較熱門的, 始終是第一次來嘛, 菜式如下 : 醉豬手 – 豬手由於雪住,膠質凝固了, 豬皮彈牙之餘但也比較硬,吃起來有點不便, 浸住豬手的酒汁內的酒糟份量也不少呢, 酒汁的甜味剛剛好, 炸豬扒菜飯 – 豬扒好酥鬆但沒有化學品氣味, 鬆軟的口感同肉內的脂肪分佈平均有一定的互動關係, 真想問店家在哪裡入貨的?是中國貨還是巴西貨?菜是粗切一下放入飯內拌勻的, 但自己好多時會諗點解菜飯的菜一定是墨綠色的?當然明白是放菜後蓋上煲蓋後焗過後菜變成這個並不怎樣討好的墨綠色, 唔通唔可以臨尾落放上去後拌勻就拿出來嗎? 當然咁會關連到菜可能要即炒一下即落, 如此忙的店會變成不停重複炒, 炒不停,燻魚菜飯 – 魚的外層做到好深色, 而且同豬扒比體積細好多, 味道則相對顏色來說較為中間程度的濃口味, 云吞雞一窩 – 半隻雞但質素不高,
云吞雞一窩 – 半隻雞但質素不高, 云吞都OK好食嘅, 湯落得慷慨味道不重, 小唐菜都有兩棵嘅, 隔離枱有兩個自由人也跟風叫這窩云吞, 但不知什麼原因他們的云吞等了超過20分鐘才到, 有時候點菜倒真要點彩数呢!
甜品的高力荳沙其實個蛋皮做得不賴但荳沙餡就夾得太太少啦, 不如調整下價位吧啦, 咁少荳沙餡d客人無下次架!