2016-07-24
都市人生活都非常忙碌,由其是而家女士們婚後仍會在職場博殺,放工後再煮餐住家飯的確辛苦,而今次我就搵到一家主打健康湯品的食店,既能有啖靚湯飲下又有啖好食呢度的飯餸充滿住家風味。而價錢亦相當相宜的,首先要推介健康燉湯:一人一盅之選松茸湯$40松茸好多人都听過呢個名稱,眾所周知它是比較出名的天然藥用菌類,而用燉盅原汁原味的燉湯,更能保持到它的營養。味道方面,是容易入口的,沒有想像之中那股藥材湯的感覺,濃郁得來亦有陣陣的松茸菇味。瑪卡湯$36菇類之中的人蔘,點解咁講?因為飲落有陣人蔘味囉!味道較淡口。瑪卡生長於南美高原地方的植物,有增強體力、耐力,抵坑疲勞和增加性能力之效。除了湯品,又點少得住家菜呀!黑松露蒸蛋(限量喔!)$18第一眼見到呢個小小粉紅燉盅已非常歡喜(話哂地道港女來的,做形靚食都食得開心啲),蛋非常滑漏有蛋香,配合埋黑松露感覺昇華到高貴的境界。黑蒜香菇雞腿$16咪睇佢黑文文咁,因為佢係用黑蒜炆煮左一段時間的所以顏色會比較深色,食落味濃但不咸。而雞比肉很入味,嫩滑,至愛蠔油炆冬菇的味道送飯一流台灣水餃$14/5隻5隻,隻隻皮夠薄一咬到肉,內裏有大白菜和少許豬肉,雖然內涵不算多,但卻
一人一盅之選 松茸湯$40 松茸好多人都听過呢個名稱,眾所周知它是比較出名的天然藥用菌類,而用燉盅原汁原味的燉湯,更能保持到它的營養。味道方面,是容易入口的,沒有想像之中那股藥材湯的感覺,濃郁得來亦有陣陣的松茸菇味。
瑪卡湯$36
除了湯品,又點少得住家菜呀!
黑松露蒸蛋(限量喔!)$18
黑蒜香菇雞腿$16 咪睇佢黑文文咁,因為佢係用黑蒜炆煮左一段時間的所以顏色會比較深色,食落味濃但不咸。而雞比肉很入味,嫩滑,至愛蠔油炆冬菇的味道送飯一流
台灣水餃$14/5隻
花雕醉雞蛋$9
泡椒木耳$8
用新鮮指天椒來浸泡,加白醋,酸酸辣辣好開胃,木耳凍食清涼爽口,如啱夏天食用,除此之外,木耳的藥用功能也不能忽視的,因為木耳是有降血壓通血管之效。
健康紅米飯$5
核桃米露$10