2023-04-20
📍 神山麺屋 Kanzan Menya🌍尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖 Shop AK & B, G/F, Sands Building, 17 Hankow Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝招牌❅神山豚角沾麵❅ $88大量豬骨熬製,加入魚介同醬油調味;麵條相當特別,有坑紋,格外掛汁!豚角猶如東坡肉嘅軟綿,入口卻不覺得肥膩,高溫炙燒過十分焦香。❅黑神山叉燒拉麵❅ $78黑蒜油為主調,入口非常香口;叉燒偏瘦,慢煮粉嫰唔柴,拉麵唔多,有D唔夠喉!❅溫泉蛋牛肉飯丼❅ $48(小)輕輕剌穿溫泉蛋,蛋汁四溢,拌入米飯中,令飯變得滑溜溜的而且充滿蛋香,牛肉仲唔會好多脂肪~❅蘆筍苗牛肉卷❅ $45蘆筍苗勁青脆多汁,降低煎出牛肉油膩感,成件事好match~❅蒜香魷魚鬚❅$42魷魚鬚爽彈唔老,蛋黃醬味比突特出,蒜香幾吊味。❅吉烈廣島蠔❅ $48金黃香脆卻不油笠,可口多汁!
🌍尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖
📝整體評分:8/10
招牌❅神山豚角沾麵❅ $88
大量豬骨熬製,加入魚介同醬油調味; 麵條相當特別,有坑紋,格外掛汁!
❅黑神山叉燒拉麵❅ $78
❅溫泉蛋牛肉飯丼❅ $48(小)
❅蘆筍苗牛肉卷❅ $45
蘆筍苗勁青脆多汁,降低煎出牛肉油膩感,成件事好match~
❅蒜香魷魚鬚❅$42
魷魚鬚爽彈唔老,蛋黃醬味比突特出,蒜香幾吊味。
❅吉烈廣島蠔❅ $48
金黃香脆卻不油笠,可口多汁!