2022-03-29
.PizzaExpress (Discovery Bay Plaza)❤️ Smoked Salmon Tartare 煙熏三文魚韃靼🐟 13” ($196)因為Takeaway有折,所以揀咗13” 🍕 ,但兩個人根本食唔晒🤣建議兩個人買10”就夠。所有薄餅都係人手製作,所以個餅皮好有麵包嗰種香🤤好好食,煙熏三文魚同番茄醬超級夾,唔會太咸,味道超出預期~♟PizzaExpress Discovery BayShop G01B, G/F, Block A, 92-96 Discovery Bay Road, Db Plaza, Discovery Bay Lantau Island
Other Info. :
事隔幾年都無去過旅行😢,本來打算同朋友兩個人去露營⛺️,但係兩個女仔,而且又係露營新手,所以最尾都係決定咗去Staycation🥳順便當係獎勵自己嘅生日禮物🤪
愉景灣酒店🏨 (人均$400up)
我哋book咗山景二人套房🏔+酒店早餐
喺愉景灣酒店staycation 同市區staycation可以話係完全兩種體驗,由於愉景灣限制私家車自由出入,所以空氣比較好,噪音都少好多!而且好多外國人住喺呢度,人口密度低😍,一行出門口就可以見到海🌊所以有種真正去咗旅行嘅感覺💕
食物
講真愉景灣酒店附近比較少好嘢食,多數係酒吧,而且物價都偏高🤓所以我哋最後去咗愉景灣廣場到覓食😋
Il Bel Paese Discovery Bay🤌🏻
買咗4個蛋糕🍰4個都係超甜嗰種,喺櫥窗出面睇好吸引,試下都唔錯🥄
❤️ TORLA TARTURATA SCURA🇫🇷🍫($52)
❤️ TORTA SAINT HORORÉ 🇮🇹 ($42)有粒泡芙
❤️TORTA RICOTTA & PERE🇮🇹 ($42) 梨味
❤️CHEESECAKE NTM NEW YORK 🇫🇷($42) (最推!) 芝士味濃郁,口感軟滑🤤
♟ Il Bel Paese Discovery Bay
G30-G32a, Discovery Bay Rd, Discovery Bay
交通
🚌到欣澳站坐DB03R號巴士入愉景灣🏝
🛳 往返中環3號碼頭及愉景灣碼頭的渡輪服務,單程大約半個鐘 ($46)
📎區內有接駁巴士到愉景廣場、碼頭等地點(❣️推薦由酒店步行到廣場覓食,欣賞愉景灣沿途風景、樓宇特色🏘)