2020-09-19 287 views
香港嘅刀削麵店唔多,銘興係其中一間,佢地嘅刀削麵除左湯麵,仲有熱拌同涼拌揀,比起好多刀削麵店選擇較多,而且仲係即叫即削即煮,保証新鮮,因為我自己都幾鍾意食有咬口嘅刀削麵,所以今日去開大角咀見倒哩間麵店幾多款揀,就一於入去試下。店面簡簡單單,乾淨企理。點完麵,見倒師傅真係拎舊麵團出黎即削。所有麵款都係四十幾五十蚊有交易,加$9可以雙拼,另外亦有小食同野飲。落完單先睇倒原來每張枱上面都有大大樽醃蘿蔔任食,酸酸地好開胃我最鍾意,我都食左好多。熱拌豬大腸拼豬耳仔刀削麵($49) - 熱拌刀削麵賣相俾想像中靚,除左麵多,餸都多,刀削麵完全俾上面嘅豬大腸同豬耳遮住,豬大腸夠腍,豬耳脆口。刀削麵口感好煙韌,本身撈左芝麻沙律醬,食落好重芝麻香味,所以食完都幾飽肚,旁邊仲有青瓜絲同擔擔醬。麻辣牛展拼手斯雞刀削麵($57) - 所謂麻辣原來係喺牛展度,唔係加入湯麵入面,牛展幾腍帶少少彈口,手撕雞唔會太鞋,刀削麵因為俾湯浸住,所以食落冇熱拌咁煙韌,建議要快食,不過口感都比普通麵彈口好食。涼拌青瓜($20) - 青瓜爽脆,份量都幾多,不過留意雖然冇講明係麻辣,不過其實都係辣油底。涼拌黑木耳($30) - 黑木

店面簡簡單單,乾淨企理。

點完麵,見倒師傅真係拎舊麵團出黎即削。

涼拌青瓜

涼拌黑木耳($30) - 黑木耳好爽口,不過同樣係辣油底。
涼拌黑木耳
涼拌海蜇($40) - 海蜇都爽口,不過切得比較碎,份量唔算多,海蜇量同青瓜絲比例可能係各佔一半,性價比唔高。
涼拌海蜇
左: 奶茶脆脆(跟麵加$8) - 奶茶味幾香濃,不過可能加左柯華田脆脆,所以飲落比一般奶茶甜。

右: 柯華田脆脆(跟麵加$8) - 柯華田味超濃郁,上面好多脆脆,可以話比好多cafe嘅朱古力或柯華田飲品好飲好多,驚喜!

奶茶脆脆 & 柯華田脆脆
總結,刀削麵煙韌好食份量又足,我特別鍾意熱拌刀削麵,野飲方面一定非柯華田脆脆莫屬,柯華田味超濃冇得輸呀,估唔到大角咀舊區都有間咁高質嘅刀削麵,黎開一定要試。
$110 (Dinner)
涼拌青瓜
涼拌黑木耳