2021-06-09 37 views
星期日去開銅鑼灣,醒起附近有振興肉丸分店,一於去入啲貨,平時煮粉麵可以加料。之前食過佢地出品嘅牛丸真係冇得輸,本來想再買返牛丸,但係見佢舖頭仲有賣超多其他丸類,有啲仲做緊8折優惠,就改變主意買咗4類試新嘢。芝士南瓜包心丸我係芝士控,一咬開魚肉外皮,芝士就咇出嚟,芝士奶香,味道好好,南瓜味就唔太突出,少少南瓜嘅甜甜地味。麻辣魚旦小籠包麻辣味唔會太辣,咬開魚旦,有一啲肉餡,幾惹味,幾特別。芥末魚籽丸咬開出邊嘅魚蛋之後creamy嘅醬餡會咇出來,裏邊有啲蟹子,呢個淡淡的芥末味有啲日本風味。香辣粉絲豆腐呢個其實係魚腐,口感軟綿,帶少少爽滑,有啲粉絲增加口感,味道有一點辣辣的,幾惹味。

芝士南瓜包心丸

麻辣魚旦小籠包
麻辣味唔會太辣,咬開魚旦,有一啲肉餡,幾惹味,幾特別。

芥末魚籽丸

香辣粉絲豆腐