鰂魚涌多左好多環境+食物質素高既新餐廳🥰就好似太古坊濠豐大廈既The Sixteenth,入面有3間餐廳,裝修都好特別,今次去試下意大利菜🇮🇹 La Favoritareception接待員有禮貌地帶位同埋見我好多袋物品主動問駛唔駛keep bag🥰餐廳內燈光比較昏暗,有情調❤️座位都好闊落,空間感大,坐得都好舒服,入面嘅裝修都充滿意大利風格,有一個角落仲係好似喺帳幕入面添,好特別當天有食客生日,兩位侍應仲會一齊拎小蛋糕比食生日既食客同佢講生日快樂,好warm熱鬧呀🥰Tasting Menu - 2人份($580一位)全餐飯都有好多黑松露做點綴,惹味又矜貴🥰❤️Beef Tartare生牛肉tartare上面鋪滿好多好大片嘅黑松露😍中間有一隻生雞蛋,與伴碟的黑松露忌廉汁拌勻食,我老公係生牛肉控,所以佢食得非常滋味,黑松露完美發揮佢香濃香菇味既作用,蓋去不少生牛跟生蛋既腥味,更加可以提升到生牛肉鮮嫩嘅牛味😋🧡Seafood Stew最鍾意呢個海鮮湯,佢湯底係蕃茄味,質地亦都較creamy, 連同海鮮一齊食真係好好味😋海鮮有大蝦🍤青口,蜆,魷魚等等,全部海鮮嘅肉質都好新鮮爽口,而且仲有麵包,麵
鰂魚涌多左好多環境+食物質素高既新餐廳

Tasting Menu - 2人份($580一位)
全餐飯都有好多黑松露做點綴,惹味又矜貴🥰

❤️Beef Tartare

🧡Seafood Stew
最鍾意呢個海鮮湯,佢湯底係蕃茄味,質地亦都較creamy, 連同海鮮一齊食真係好好味😋海鮮有大蝦🍤青口,蜆,魷魚等等,全部海鮮嘅肉質都好新鮮爽口,而且仲有麵包,麵包吸收晒啲醬汁,食得真滋味😍

💛Cheese Wheel al Tartufo
侍應喺車仔上一大舊既cheese wheel入面撈勻啲pasta,然後分兩次再灑上大量芝士碎及新鮮大大片既黑松露片,芝士控嘅我見到表示心心眼😍你上枱已經聞到非常香濃嘅黑松露+芝士味,入口非常creamy,Pasta煙韌有口感,重口味之選🥹仲有芝士拉絲嘅效果,真係好正
溫馨提示要趁熱啲芝士未凍快啲食晒佢,如果唔係會好膩🥳

💙Pork Loin
鐵鑊上既豬肉扒腸,有5大件厚切,份量好充足,岩晒鐘意食肉既朋友仔,不過我覺得略嫌唔夠入味,但伴碟嘅原隻薯仔非常好味😋

💚Tuscan Salad
食咗咁多肉當然唔少得要食個沙律啦,配上少少黑醋汁,既清新又可以減去不少油膩感

🤎Tiramisu
我最愛嘅甜品😍香濃嘅咖啡酒味加cream cheese,入口非常creamy,而咖啡酒份量亦都唔會因為落得太多而覺得苦,呢個甜品作為整個晚餐嘅總結實在太完美了🥹

🍸Crystal Oat Milk Punch &$110
呢杯係推介飲品,亦係心機作品,經理介紹呢杯飲品時,並唔係普通沖一杯Cocktail嘅步驟,而係中間加咗一個步驟係要預先隔開Oat渣,只要精華juice, 口感唔會比Oat影響,味道仲好有乳酸7喜,好味😍

🍹Affumicata $130
經理會問我口味嘅喜好,我喜歡Fruit 有少少酸既味道,驚喜地加咗少少鹽,令到杯Cocktail嘅味道更有層次感❤️

2022-08-19
$800 (Dinner)
  • Cheese Wheel al Tartufo
  • Tiramisu