2021-07-06 92 views
今日介紹比大家既係位於粉嶺的韓國料理——梨泰院,呢間韓國餐廳之前已經來過一次,就係覺得正宗又抵食,所以今次朋友生日就特登來呢度食韓國菜。呢度裝潢簡潔,有個招牌燈牌讓人寧捨醒神,鍾意打卡既就會選擇坐燈牌下面亦得。我們二人主食點了一份芝士烤五花肉,一份牛肉石鍋拌飯。芝士烤五花肉實在有驚喜,厚厚的芝士能拉絲的,而五花肉烤的好香,同芝士配搭撈埋一起真係第一次試,估唔到咁好食啊,有豐富的口感層次,這個真係要必試。牛肉石鍋拌飯上有半生熟的荷包蛋,韓國style 的牛肉同伴菜,同石鍋飯拌在一起真係最正宗不過,熱辣辣甚為好味。夏天熱辣辣,又食熟食,當然要飲返杯清涼的解渴。另外點了兩杯藍莓沙冰,大大杯,冰很幼細,食完熱野飲返啖真係透心涼。最後再來多個香蕉雲尼拿雪糕煎糖餅來做飯後甜品,很特別的煎糖餅,同平時食窩夫口感不一樣,大家可以試試喔。
2021-05-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)