2023-07-23 366 views
呢間嘢豬手最好吃最有睇頭,人參雞湯一般,雞肉半隻也沒有😓炸雞係尚可,但佢個芝士好難食💔一點也不韓國!收二百多海鮮煎餅,餡料只有蔥,蝦米和微型魷魚粒建議不用試!🙅🏻‍♀️飲品可以😌平時韓國前菜最少會添加多一次這家每次添加要$6🤦🏻‍♀️,還每碟收錢,無言豬手配生菜大蒜,一般是會問客人要不要再加配菜,這家店說每次要收$6,咩玩法⋯⋯服務一分,是因為用QR Code點餐,只會送餐問服務員💁🏻‍♀️只會答你加$6整體感覺不太滿意😢建議配菜至少免費加一次,才對得起餐牌的價錢!
呢間嘢豬手最好吃最有睇頭,
人參雞湯一般,雞肉半隻也沒有😓
炸雞係尚可,但佢個芝士好難食💔
一點也不韓國!收二百多
海鮮煎餅,餡料只有蔥,蝦米和微型魷魚粒
建議不用試!🙅🏻‍♀️飲品可以😌
平時韓國前菜最少會添加多一次
這家每次添加要$6🤦🏻‍♀️,還每碟收錢,無言
豬手配生菜大蒜,
一般是會問客人要不要再加配菜,
這家店說每次要收$6,咩玩法⋯⋯
服務一分,是因為用QR Code點餐,只會送餐
服務員💁🏻‍♀️只會答你加$6
整體感覺不太滿意😢
建議配菜至少免費加一次,才對得起餐牌的價錢!
2023-07-21
Type of Meal
Dinner
  • 元祖豬手
2023-07-12 225 views
—韓式餐廳通常都會有可refill前菜數碟去韓國食仲會擺到成張枱都係 未食main已經飽咗一半韓式便當($78)韓式泡菜/韓式柚子炸雞/原味紫菜包飯/傳統煎糖餅Kimbap橫切面好靚 包滿各種材料鍾意揀參差不齊嘅頭尾食🤣Hotteok 唔太甜 微脆有肉桂香味韓式雜菜炒粉絲($68)之前試過自己整 望落簡單 落手做幾花時間切完配料做絲之後要逐樣炒香————————————————梨泰院 粉嶺聯興街39號瓏山1號地下1B號舖

韓式餐廳通常都會有可refill前菜數碟
去韓國食仲會擺到成張枱都係
未食main已經飽咗一半
韓式便當($78)
韓式泡菜/韓式柚子炸雞/原味紫菜包飯/傳統煎糖餅
Kimbap橫切面好靚 包滿各種材料
鍾意揀參差不齊嘅頭尾食🤣
Hotteok 唔太甜 微脆有肉桂香味
韓式雜菜炒粉絲($68)
之前試過自己整
望落簡單 落手做幾花時間
切完配料做絲之後要逐樣炒香
————————————————
梨泰院
粉嶺聯興街39號瓏山1號地下1B號舖
2023-02-15 903 views
外賣平台 叫左個外賣豬手270蚊,得個12片,扣底扣得好過,未見過人咁做生意當人地第一次食咩,打去投訴,佢話因為廚房切得厚,話師傅係成隻豬手切,我話咁俾番你你試吓可唔可以拎個12片砌番隻豬手出黎,個店員話如果你接受唔到咪上外賣平台 退番部分錢,不負責任真心不要幫襯
真心不要幫襯
豬手
2023-02-04 600 views
又貴又難食 石頭鍋飯加豬肉$10豬肉碎$10 我真係謝謝你 淡而無味 加哂辣醬都無咩用人生建議 叫杯野飲打個卡就算 想食野既 都係去第到食 人生苦短 唔好比啲垃圾食品影響心情總結 試一次就夠
總結 試一次就夠

2023-02-04
2022-09-06 1869 views
近年嘅韓風🇰🇷唔淨止韓星韓劇韓食😋香港人都好鐘意❤️今次就去左梨泰院🇰🇷止下旅行癮😝舌尖去轉韓國先啦🇰🇷係餐牌睇到創辦人親自到韓國拜師學藝👨🏻‍🍳🔷招牌菜🔷就係 #斧山炸雞 是必食之選。炸雞共設五款口味,包括原味、香蒜蜜糖、甜辣、芝士及芝士洋蔥。每一款口味都各具特色!今次我就點左🔸#無骨太陽芝士雞鍋 🔸共16件4款口味😝一次滿足幾種口味享受😎炸雞能做到外脆內滑爆汁超juicy 的,好好味😋我仲轉玫瑰醬,係帶微辣的芝士醬,超讚👍🏻辣味能減輕芝士的膩口感。蘸上濃厚的芝士讓每口炸雞的味道提升更高層次。價錢仲好抵食只係$198 16件雞加大大盆芝士醬😝🔸卡邦尼炒年糕🔸濃濃的芝士加上魚糕,多重口感不錯🥰🔸海鮮豆腐辣湯🌶🔸味道偏辣夠惹味😋材料幾多🔸豬肉石鍋拌飯🔸材料豐富溝埋拌飯醬就係一流嘅主食啦!🔹藍柑茘枝乳酪沙冰🔹夏日清爽之選清新嘅口味不錯🔹白桃忌廉生米酒🥳意杯真係推介俾食到少少酒嘅人飲,有驚喜😍甜度適中帶米酒香,正呀!^_^🔹韓國傳統煎糖餅🔹作今餐完美嘅句號!😍買單六百幾蚊食到好飽咁多野非常豐富又抵!味道仲好正添!值得再嚟🥰
近年嘅韓風🇰🇷唔淨止韓星韓劇韓食😋
香港人都好鐘意❤️
今次就去左梨泰院🇰🇷止下旅行癮😝
舌尖去轉韓國先啦🇰🇷
係餐牌睇到創辦人親自到韓國拜師學藝👨🏻‍🍳

🔷招牌菜🔷就係 #斧山炸雞 是必食之選。

今次我就點左🔸#無骨太陽芝士雞鍋 🔸
共16件4款口味😝
一次滿足幾種口味享受😎
炸雞能做到外脆內滑爆汁超juicy 的,好好味😋

🔸卡邦尼炒年糕🔸
濃濃的芝士加上魚糕,多重口感不錯🥰

🔸海鮮豆腐辣湯🌶🔸
味道偏辣夠惹味😋材料幾多

🔸豬肉石鍋拌飯🔸
材料豐富溝埋拌飯醬就係一流嘅主食啦!

🔹藍柑茘枝乳酪沙冰🔹
夏日清爽之選清新嘅口味不錯
🔹白桃忌廉生米酒🥳
意杯真係推介俾食到少少酒嘅人飲,
有驚喜😍甜度適中帶米酒香,正呀!^_^
🔹韓國傳統煎糖餅🔹作今餐完美嘅句號!😍

買單六百幾蚊食到好飽
咁多野非常豐富又抵!
味道仲好正添!值得再嚟🥰
2022-08-31 852 views
放假想去附近食韓國嘢,上網睇原來聯和開左間韓國菜,睇食評感覺唔差,環境又唔差,但食完覺得麻麻前菜三小碟,三樣前菜泡菜味好淡,食落似沖水黎紫菜包飯,普通唔難食,但唔好食人蔘雞湯,不錯,有好重人蔘,我飲覺得雞味偏淡,老婆覺得岩岩好,雞肉都好淋炸醬麵,伏,極油,麵已經油,炸醬又好油,就算撈勻都令到炸醬上唔麵,每一口都好似食緊油浸麵,一半都食唔曬
放假想去附近食韓國嘢,
上網睇原來聯和開左間韓國菜,
睇食評感覺唔差,環境又唔差,但食完覺得麻麻

前菜三小碟,三樣前菜泡菜味好淡,食落似沖水黎
紫菜包飯,普通唔難食,但唔好食
炸醬麵
2022-08-29 545 views
區入韓國菜不多,吸引我光顧這間店的因素是環境清潔都比較好。坐低後點咗個晚市套餐,除咗韓式泡菜湯比較咸,其餘炸雞、韓式牛肉飯、韓式薄餅、甜品韓式傳統糖餅都幾好,不錯的店舖,會再光顧。
夏天熱辣辣,一入座就拎左2杯同就放左三小碟前菜,有泡菜、芽菜同麻辣青瓜仔。🌟韓式便當 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗻𝘁𝗼本身未諗到食咩,望到隔離枱叫韓式便當好似𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 咁咩都有就即刻想抄,便當有我最掛著既紫菜包飯,而且份量都唔少,飯卷入面包左好多料,口感豐富,如果係紫菜上面再查𝘥 芝麻油就仲正啦。除左紫菜包飯之外仲有我必叫既炸雞,有2大舊,比較特別既係佢淋左𝘥 柚子汁係上面,酸酸地再加上好脆口既雞肉,個配搭幾清新。個盤既中間仲有泡菜同埋沙律。見到有兩塊薄餅咁既野,一咬落去係甜既,個𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 煙煙韌韌幾好味,裏面仲有𝘥 朱古力同𝘤𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭?!! 原來係韓國既煎糖餅! 諗著甜品留番個最後先食,但凍左反而有少少硬,所以下次要襯熱食左先。🌟韓式炆牛肋條飯 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗯𝘀 𝗥𝗶𝗰𝗲 牛肋條係成個石鍋咁上,白飯另上,不過唔係條其實係肋粒,份量都好多🤣一粒粒仲易食添。湯頭幾甜,非常下飯。而且入面既紅羅白同白羅白都炆得超淋!☺️🌟泡菜煎餅 𝗞𝗶𝗺𝗰𝗵𝗶 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 呢間既泡菜煎餅同平時食開既有d唔同,唔係加左好多泡菜碎,比較偏港式既咸薄撐🫓不過塊塊都

🌟韓式便當 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗻𝘁𝗼

🌟泡菜煎餅 𝗞𝗶𝗺𝗰𝗵𝗶 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀
呢間既泡菜煎餅同平時食開既有d唔同,唔係加左好多泡菜碎,比較偏港式既咸薄撐🫓不過塊塊都係滿滿泡菜汁,如果唔鐘意食泡菜但又鐘意果陣酸酸辣辣味既就要試下呢個啦。另外都有提供醬汁點😍重口味既我表示喜歡

🌟芒果生米酒 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗠𝗮𝗸𝗴𝗲𝗼𝗹𝗹𝗶 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹
大熱天時飲呢個好爽,甜甜地超易入口

🌟草莓乳酪沙冰 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲𝘀
呢個個賣相勁靚,同埋好大杯🤭最頂係yogurt 蓋,拌埋下面d沙冰同士多啤梨醬😍正呀

📍 梨泰院 𝐓𝐡𝐞 𝐈𝐭𝐚𝐞𝐰𝐨𝐧 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫
2022-08-08 350 views
同老公去試下呢間,之前已經想去,但因為佢地門口貼左張野話有人染疫,所以暫停營業,果陣好似係年頭既事,今次老公話想食炸雞一於再去希望試一次!點知食物質素差到一個點!我其實對食唔高要求,但佢真係連最基本既味道都做唔好🫠雞肉嫩有汁既,可惜只係一件普通炸雞,但又好咸喎!可能醃既鹽落多左或者醃太耐,唔係自己所點既果隻味!環境ok算乾乾淨淨,地方闊落,上菜速度快,員工都算多,keep住尼收碟。11:30剛開門,客人唔多,眼見到我地離開都大約3-4枱左右,星期日都keep住唔係好多人入尼。我地12:30左右就埋單走左。呢間野係我食過最差既韓國餐廳,我唔會再幫襯。

呢間野係我食過最差既韓國餐廳,我唔會再幫襯。
前菜一碟仔…芽菜、醃蘿蔔、泡菜
士多啤梨乳酪沙冰
半半雞-芝士洋蔥雞和香蒜蜜糖雞(去骨)
韓式石鍋拌飯
菠蘿沙冰
烤牛肉紙菜包飯
成張單$301
2022-08-07
Type of Meal
Lunch
2022-08-07 242 views
Hαρρყ Fσσԃ Hαρρყ Mσσԃ放假心情好☺️今次遠征粉嶺順便睇下有咩好食,最近睇緊熱播韓劇非常律師禹英禑,就一於去食返餐韓國菜~.📍梨泰院.🫕太陽芝士雞鍋($198) - 見到幾乎每一張枱都會點🤣我地都唔執輸叫返個黎嘆下~炸雞總共有4隻口味 (原味、蜂蜜柚子、芝士、甜辣醬),每款都有4件,份量真係好勁~中間嘅芝士鍋會一路有火燒住,所以每次食雞唔會凍冰冰,雖然好邪惡,但真係好正😆🍲海鮮大醬湯 ($98) - 近排好愛飲大醬湯🤣除左有蝦同蜆,仲有豆腐同翠玉瓜,好味!🍝卡邦尼炒年糕 ($68) - 韓國菜唔一定係得辣炒年糕,呢個卡邦尼版本就啱哂食唔到辣嘅大人細路☺️最鍾意呢種煙韌口感~🍚豬肉石鍋拌飯 ($88) - 勁多配料!!拌飯份量極多🤣最後要打包~🥭芒果生米酒 ($78) - 呢杯好好飲~完全無乜酒味唔會話好難入口👍🏻🍓白桃草莓梳打 ($42) - 漸變色好靚,搞勻左有啲草莓粒粒,唔會太甜,飲落都幾正😆
Hαρρყ Fσσԃ Hαρρყ Mσσԃ

📍梨泰院

繼續「試後周圍食」活動,今次係韓國料理🇰🇷。第一次嚟「梨泰院」 ,因為同小朋友一齊,所以都點咗全部唔辣嘅食物,包括:韓式便當、雜菜炒粉絲、炸魷魚🦑配紫菜卷,仲有幾杯特飲。先來三碟前菜,泡菜幾好味,唔會偏酸,啱我口味。韓式便當幾精緻,有柚子炸雞、紫菜包飯、糖餅,咸甜味都齊哂,口感好豐富。雜菜炒粉絲 — 炒得幾乾身,好入味,咸咸地幾惹味,囡囡 一個人食咗大半碟。炸魷魚🦑配紫菜卷 — 炸魷魚炸得香脆,魷魚彈牙。紫菜卷 內裏包著類似米飯嘅嘢,帶少少煙韌口感,幾得意。囡囡鍾意桃味,所以點咗白桃草莓梳打,甜甜酸酸,幾好飲。我就點咗白桃藍柑荔枝梳打,入口比較重荔枝味,感覺清新,夏天飲啱哂!之前有朋友介紹過呢度嘅生米酒幾好飲,所以點咗杯「白桃忌廉生米酒」試吓,開頭都怕酒味太濃,估唔到幾易入口,仲有香甜嘅桃味,入口滑溜,感覺幾creamy,不錯。三杯特飲嘅賣相都好靚,打咭一流。
繼續「試後周圍食」活動,今次係韓國料理🇰🇷。

先來三碟前菜,泡菜幾好味,唔會偏酸,啱我口味。

三杯特飲嘅賣相都好靚,打咭一流。

2022-08-02
Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 白桃草莓梳打
2022-08-05 169 views
食左間韓餐 有驚喜喎😎 同老友歡聚 值得食好啲❤️ 重點推介在後頭Lunch set 包韓式小菜, 熱飲韓式炆牛肋條飯 $92韓式石鍋拌飯 $88牛肋條炆到好腍🤤 肥瘦均勻 口感好正而且份量好多 仲有好幾塊大蘿蔔👍🏻汁撈飯 好味😋 差啲白飯都唔夠😂而石鍋拌飯(牛肉) 是牛肉碎 包多類蔬菜: 豆芽,蘿蔔絲,冬菇絲,翠玉瓜當然仲有蛋同滿滿嘅紫菜碎 連同包飯辣醬拌勻後 真係好香🤤 大大碗 男士都夠食👌🏻😎要豪食就追加 泡菜煎餅 $68 此店配有甜酸汁 煎餅唔會好辣傾住計食 一口接一口咁 酸甜酸甜 唔會好膩😌❣️重點係飲品🍹堅正 認真推薦❣️跟餐 草莓乳酪沙冰+$18 好岩孩子口味 sweet草莓🍓 配埋好夾的乳酪 夏日必點之選🙆🏻‍♀️ 當日30幾度 第一口係好爽😝芒果生米酒 $78朋友話唔係間間韓食店都有提供生米酒見到有就雙眼發光🤩 即刻安排😎芒果味唔算重 但米酒味就好出我第一口試覺得苦苦地 但又好上頭 飲飲下會忍唔住想飲多啖😏兩杯都超大杯 喜歡飲品的 記得要點特飲同生米酒呀❤️好在仲有間分店起荃灣的愉景新城😉 下次回頭去荃灣先😆

Lunch set 包韓式小菜, 熱飲
韓式炆牛肋條飯 $92

芒果味唔算重 但米酒味就好出
我第一口試覺得苦苦地 但又好上頭 飲飲下會忍唔住想飲多啖😏

兩杯都超大杯 喜歡飲品的 記得要點特飲同生米酒呀❤️
好在仲有間分店起荃灣的愉景新城😉 下次回頭去荃灣先😆
🇰🇷梨泰院🇰🇷📍:粉嶺聯興街39號瓏山1號地下1B號舖⏰:11:30am-9:00pm既然粉嶺系我地頭 點可以唔發掘下啲好味嘅餐廳😍之前喺附近返中學 呢間韓國菜都未開!而家聯和墟多咗好多美食 如果想食韓國菜 唔需要出到好遠🙌🏻佢哋嘅價錢唔算太貴 份量大大碟 環境都好寬敞 性價比好高 除咗呢間之外 佢地仲有荃灣分店 好值得大家去試吓!🍱韓式前菜六小碟前菜包括泡菜 蘿蔔 黑豆 魚片絲 青瓜 芽菜🫓泡菜煎餅呢款有驚喜 比較少見泡菜煎餅較薄身 裏面有泡菜同青椒 口感好香口脆身 微焦 食落好唔會好粉😍🐥太陽芝士雞鍋(黑松露)呢度最出名係佢哋既芝士雞鍋 所以一定要試吓😍一份雞鍋會有四款不同口味的釜山無骨炸雞 有原味、芝士、香蒜蜜糖、甜辣 每款有4件🙌🏻雞皮炸得薄身酥脆 食落唔會好油膩 肉質嫩滑juicy😍厚身啖啖肉!我簡左我最愛既黑松露醬 味道濃郁邪惡 再配埋份量超多嘅芝士🧀下邊會有個火熱住啲芝士🔥沾滿炸雞一齊食 又可以做到拉絲既效果 雞肉嘅口感更加昇華!🥘海鮮豆腐辣湯辣味都比較重 裏面有鮮蝦、蜆、魷魚等海鮮 仲有香菇、芽菜、蛋花、豆腐等 配料豐富 味道都唔錯!🍚 泡菜牛肉炒珍珠飯牛肉碎同珍珠飯好
🇰🇷梨泰院🇰🇷

📍:粉嶺聯興街39號瓏山1號地下1B號舖
⏰:11:30am-9:00pm

🍱韓式前菜六小碟
前菜包括泡菜 蘿蔔 黑豆 魚片絲 青瓜 芽菜

🫓泡菜煎餅

🐥太陽芝士雞鍋(黑松露)

🥘海鮮豆腐辣湯

🍚 泡菜牛肉炒珍珠飯
牛肉碎同珍珠飯好夾 裏面仲加咗泡菜、煎蛋 蛋黃呈現流心 唔算太辣 雖然少少油 但係炒得好香 食唔停口!

🍸草莓生米酒
嚟到韓國餐廳一定要飲下佢哋嘅米酒 飲落香甜可口 口感順滑易入口 仲有陣陣既米酒香🙈

🍹 草莓乳酪沙冰、白桃草莓梳打
草莓乳酪酸酸甜甜 味道濃郁 再配埋沙冰 夏天飲真係好解暑開胃!
白桃梳打口感清新 味道比較突出!
2022-08-01
  • 泡菜煎餅
2022-08-03 152 views
難得家人在閒日有一天假期,在聯和墟揾食,之前到過梨泰院用餐,食物味道不錯。正值下午茶時間,又見有卡位,就試試韓式下午茶。剛好遇上第二客下午茶半價優惠下午茶餐牌價錢由$48-$68不等,下午茶也有韓式炒粉絲、石鍋拌飯飽肚之選,我們因為不太肚餓,點了韓式小吃和甜品侍應有效率的送上兩杯水和韓式泡菜T1: 滋味三重奏顧名思義,有三種食物,原味紫菜包飯、韓式炒年糕,炸紫菜卷,紫菜包飯,紫菜脆口,餡料有青瓜、蛋、蘿蔔絲,火腿等,口感豐富; 炒年糕,軟軟的,辣辣的,味道正常; 炸紫菜卷外皮酥脆,裡面包的是翻炒過的韓國粉條,味道可口T7: 傳統煎糖餅伴雲呢拿雪糕金黃香脆的外層,外脆內軟的煎餅內有糖餡料,上方放了一球雲呢拿雪糕,再配上朱古力醬,非常美味,想不到下午茶餐都可以吃到非常用心製作的韓式甜品餐飲點了一杯茶餐包的熱飲,$18加配了一杯特飲芒果椰子沙冰熱生薑蜜,微辣帶甜有薑味,不錯,芒果椰子沙冰,大大杯,打卡一流,酸酸的芒果味又帶著甜甜的椰子香味,上方加上忌廉,沙冰又多了幾分軟滑,一啖啜下涼透心。埋單: 環境舒適、服務勤快,因為第二份茶餐是半價,埋單只需$100,可以試到高質韓國下午茶餐,真心抵

剛好遇上第二客下午茶半價優惠
下午茶餐牌

侍應有效率的送上兩杯水和韓式泡菜
T1: 滋味三重奏

T7: 傳統煎糖餅伴雲呢拿雪糕

餐飲點了一杯茶餐包的熱飲,$18加配了一杯特飲芒果椰子沙冰

2022-07-20
2022-07-29 146 views
嚟到韓國餐廳當然就係要食炸雞🍗有埋芝士火鍋就最perfect🫕呢度嘅太陽芝士雞鍋 一次過可以試晒四種唔同口味嘅炸雞😍點埋中間個芝士火鍋 真係超級好食😋最正係可以揀黑松露醬 更加惹味🖤