2018-09-11 25 views
男朋友話好耐無見,突登過左黎將軍澳搵我食飯,見下。知佢不嬲都鐘意飲湯,於是上去OpenriceSearch下睇下有咩好西岩佢試下。 榕記車仔麵原店係九龍城,估唔到佢係新都城開左間分店,係你啦,被選中嘅朋友!車仔麵界黎講,佢嘅舖面都幾靚仔乾淨,入到去最令我深刻嘅係佢牆身掛住左2大部單車係牆上,唔知係咪我講野太大聲,俾老闆聽到。佢就話之前佢同2個朋友去成都踩單車去珠穆朗瑪峰做慈善募捐,佢自己個部俾人偷左,牆上果2部係佢朋友嘅單車,單車中間貼左D當時嘅合照,佢地一幫隊友背住鏡頭舉高右手,呢張相令我諗起海賊王!好熱血呀Bro!唔知係咪因為聽左D故仔,所以令到我覺得呢間餐廳有份人情味係度。男朋友叫左個四餸麵($52),配白果胡椒豬肚湯配米線。餸就簡左蜂巢豆腐、有機紫菜、魯水豬手同鮮牛肉。白果胡椒豬肚湯飲得出充料,幾啖落肚,個人開始熱熱地,仲出埋汗添。蜂巢豆腐吸哂湯汁所以好Juicy;鮮牛肉無加太多調味,但係係新鮮嫩口嘅;魯水豬手佢係分開另上嘅,魯得好入味,但保持到肉質嘅彈牙口感,骨膠原滿滿呀!我都係叫左個四餸麵($52),但就配姬松茸蟲草花養生湯配烏冬。餸就簡左有機紫菜、芝士丸、酸菜同豬皮。芝士
Search下睇下有咩好西岩佢試下。

我都係叫左個四餸麵($52),但就配姬松茸蟲草花養生湯配烏冬。餸就簡左有機紫菜、芝士丸、酸菜同豬皮。芝士丸係Minion,超可愛,唔捨得食佢囉!我幾鐘意佢個酸菜唔會好咸,同帶少少酸少少甜,就咁食又得,配烏冬食又得;豬皮係值得推薦嘅,夠入味,同埋夠爽口。
雖然比一般車仔麵貴D,但我又覺得值Wor。
2018-09-06
$70 (Dinner)