2022-11-07
今日老公嚟接我收工,一如既往上車嘅第一句佢都係問我:今晚食咩啊老婆?我話今日開始有冬天嘅氣息,聽日都立冬囉~想飲個燉湯食個小炒,兩個人都異口同聲咁講咗句:路邊雞!一入到餐廳已經座無虛席,好彩咁啱有人埋單又有兩個位,唔駛等就係快其實菜式選擇唔多,不過食過好幾次都好出色,今次燉湯都係揀川芎天麻燉豬腦,老公就揀燉響螺,睇一睇原來已經有羊腩煲,不過今日天氣未算最凍,等遲啲再凍嗰幾日先過嚟試佢羊腩煲喇落完order去完個廁所返嚟就即刻有湯飲,熱辣辣好多人都好怕食豬腦,其實計我話你一年食得幾多次啊,咪當俾個quota自己一年飲兩次燉豬腦囉本身想影埋老公個燉響螺湯,點知佢把佛印咀轉眼間已經飲咗半碗仲叫咗個脆奶拼芝心蝦丸,老公話成日叫埋啲小朋友菜,我就話你唔識欣賞啦,點知上枱你咪又係同我爭食脆奶炸到熱辣辣脆卜卜,出面層炸漿又薄,咬落去真係好有滿足感。芝心蝦丸咬落去爆芝士,雖然話要趁熱食,但係都要小心呀仲叫咗個XO醬小炒王,今次就炒得太油太濕啦,唔係好啱食,下次都係叫返普通小炒王。不過成碟菜令我最驚奇嘅就係,上面有一個好大舊嘅檸檬,但碟菜又冇酸味有冇檸檬味,究竟呢個檸檬嘅作用係啲乜嘢呢?雖然係為咗佢個燉
本身想影埋老公個燉響螺湯,點知佢把佛印咀轉眼間已經飲咗半碗
雖然係為咗佢個燉湯而嚟,不過好多其他菜式都好好食,兩個人始終食唔到太多,唯有下次等媽咪家姐返嚟香港嘅時候先一齊去食啦