2011-09-13
同GF因小事大吵一場,隻身離開現埸去冷靜一下. 求其入佐間bar自我cool down (後來先知道佢叫brown) , 見有stella 生啤就叫一杯定一定驚先. 待應送上啤酒及花生, 一個人坐住bar table, 有D爵士音樂, 好似夾唒成個blue mood 咁, 死未.我問待應有無地方食支煙, 她說有個露天雅座. 接著就帶我去後園坐. 估唔到out door 另有洞天, 非常雅緻. 二話不說就點支煙. 平時GF唔俾我抽煙, 這一刻成個人放鬆哂. 女待應說有燒秋刀魚, 佐酒一流, 就叫她預備一客. 魚味清甜而無腥味, 外皮脆卜卜, 內裏魚身鮮甜多汁, 肉地肥美同啤酒夾到絕. 不知不覺二條秋刀魚只剩下魚骨, 廚師手功值得一讚. 剎那已黃昏, 心情平伏下來. 又想起女友形單隻影, 中秋都應該人月團圓, 就起身結賬會佳人.