今次我番工要去長沙灣做野,難得又要出去做野,梗係慢慢飲茶嘆下先繼續啦,呢間點心小店有個叫世一燒賣拼盤,我地其中一人好鐘意燒賣,話要黎試下😆呢間小店既坐位就似冰室類,長方枱,唔係圓枱,但亦都好似茶樓咁,有普洱壽眉啦嗌🫖世一燒賣拼盤(特價$98)(原價$138)呢個燒賣拼盤就係呢間餐廳既特色點心,一共有12款唔同既燒賣,特價都真係抵食,一籠4粒本身都$30幾,佢12粒先$98仲有d鮑魚等既貴價燒賣,所以鐘意食燒賣係抵架,佢12款分別係傳統燒賣,鮑魚,芝士墨魚,鵪鶉蛋,泡椒,梅菜扣肉,花椒辣,蕃茄海鮮,爆汁墨魚(龍蝦汁),芫茜馬蹄豬肉,牛肉,麻辣牛肉,我最鐘意就係泡椒味,夠特別辣辣地,岩我食,其次既花椒辣,爆汁墨魚都係正野😋燉湯蒸飯套餐($68)呢個又係抵食之選,單點燉湯同飯,平均每樣都$40,而呢度有燉湯湯都幾驚喜,以為淨係得點心,我地揀左南北杏菜膽燉豬肺湯,個湯都好足料,又清潤🫕飯我地揀左章魚肉餅飯,size都唔細,夠曬我地幾個人share,個肉餅都好味,特別係d肉汁撈落d飯度就正🍚魚肚滑鷄紮($39)雞紮大大件,入面有齊芋頭,冬菇,雞,件魚肚都係大塊,索曬d汁好味🐥魚翅灌湯餃($36)

世一燒賣拼盤(特價$98)(原價$138)

燉湯蒸飯套餐($68)

魚肚滑鷄紮($39)

魚翅灌湯餃($36)
呢度有灌湯餃食又係驚喜,佢同傳統茶樓比較一d都唔失色,足料又好食🥟

爆餡叉燒包($24)
叉燒包同一般茶樓既差唔多,合格食物👌🏻

香茜馬蹄牛肉腸($29)
牛肉腸整得好滑,同埋個豉油佢唔係淋上面,係自己逐件點😗

蒜蓉鮮蝦春卷($29)
呢碟春卷整得好脆,裡面既蒜蓉鮮蝦幾香蒜蓉味,平時食開冇既,所以覺得新奇得黎都好食🦐

千島醬脆炸蘿蔔糕($34)
呢個蘿蔔糕又係一款特別既點心,佢用炸去整件蘿蔔糕,加埋d千島醬食,口感外脆內軟,又有埋d醬咁,係勁好味,必點既點心🤩

呢間點心店抵食得黎d野食好創新,淨係燒賣都咁多款,而個炸蘿蔔糕就係我最鐘意食既一款,其餘燉湯,蒸飯樣樣都有,得閒黎呢類點心小店飲茶,都幾好😁
2024-08-20
Type of Meal