2024-05-29 3981 views
屋企人話未行過AIRSIDE想嚟逛下,行到下午茶時間大家都肚餓就提議食tea歇下腳。望到呢間下午茶有半價小籠包幾抵喎,食上海嘢兼順道預祝父親節okay呀Signature Original Xiao Long Bao (Kurobuta Pork)招牌原味小籠包(黑豚肉) 6粒-> 其實8色和原味小籠包我哋都食過,個人口味還是偏向原汁原味的。下午茶做半價$40有6粒抵好多,皮唔算厚肉汁多餡料份量ok舐舐脷Fried Rice with Yellow Eel in Shanghai Style黃鱔炒飯-> 成個砂煲上,一打開蓋冒曬煙啲飯熱到滋滋作響老實講係幾香幾吸引。份量唔少就算3個人每人都分到一大碗有餘、黃鱔都算足料魚肉有口感、醬油味道唔錯,大家都收貨Pan-fried Beef Pastry 生煎牛肉餅-> 就咁睇佢外觀唔覺有乜特別,以前喺九龍城清真館都有食過。點知一咬啲汁秒標出嚟,真係好多汁大家食呢個要小心燙咀同埋汁液會濺落身上!言歸正傳,個皮煎到少少酥鬆,牛肉餡汁多肉味都幾濃又香,意料之外嘅好味Double-boiled Bird's Nest with

招牌原味小籠包(黑豚肉) 6粒

Pan-fried Beef Pastry
生煎牛肉餅

Double-boiled Bird's Nest with Coconut Milk (warm)
椰汁燕窩

-> 食食埋埋啲香口嘢咪點個糖水滋潤下。50幾蚊唔會強求超級質素,個椰汁食落唔人工味甜味適中、亦食到燕窩條,係個窩心舒服嘅甜品

Handmade Lemon Citron Tea with Passion Fruit Juice
手打百香果香水檸檬茶

-> 呢個係我點嘅因為家人不好冷飲,自己亦未飲過近排hit爆嘅手打檸檬茶所以好奇試一試。原本想點紅石榴職員話未有貨,咪叫百香果味,叫得香水檸檬佢真係有股香水味道。口味嘅嘢見人見智,或者自己都係飲慣港式檸檬茶有澀味道,呢種手打檸茶當特色茶飲咁都不妨一試,加埋百香果汁和果籽係個清新特別嘅配搭

順帶一提呢度有收茶位和小食錢,小食嘅炆栗子粉甜,每次嚟我都清曬啲栗子
。當日嘅職員都幾客氣友善

Celebration
Father's Day