2019-05-29
放工約咗媽咪食晚飯,今次帶佢嚟到上環嘅京香閣到食,因為最近得知佢哋做緊京菜自助餐,幾有新意,價錢又唔貴,一於帶埋媽咪嚟試下呢個京式放題。按人頭送上嘅蠔油炆花菇鮑魚,兩樣都炆得好入味同鮮甜👍🏻養顏砂鍋花膠雞湯,湯底濃郁鮮甜,每碗都有大大舊花膠,童叟無欺,好好飲,可惜只有一碗😂🙈新鮮滾熱辣即切片皮鴨,睇住店員摩打手續片續片起肉,枱面仲放有自家製煙韌餅皮,青瓜條,紅蘿蔔條,京葱,京醬可供自助配撘👍🏻片皮鴨皮脆肉嫩,入口油香滿溢,仲有大大隻鴨脾可以全隻咁拎😋酒樓中心位置設有自助食物區,refill速度快,食物款式選擇多!.冷盤 :四喜烤夫/五香牛肉/鎮江肴肉/醉翁蝦/花雕醉雞/刀拍青瓜/脆皮素鵝/涼拌小茄子/油炆筍.熱盤 :上海菜飯/雪菜肉絲炒年糕/蔥油小芋奶/西芹炒魚片/上湯翡翠苗/翡翠炒蝦仁/鴨崧叉子燒餅/上海粗炒/椒鹽排骨/干扁四季豆/江南素齋/宮保雞丁/東坡肉/XO醬炒螺片/熗炒土豆絲/水煮牛肉.飲品 :茶/汽水/豆漿.食物選擇豐富,食得好盡興!仲有我最鐘意嘅鎮江肴肉,平時出面食幾十蚊得幾舊仔🙈呢到有一大盤任我食呀🙀🙀🙀味道絕不比其他輸蝕。東坡肉鬆化,入味唔油膩。醉蝦都係必食推介,肉質
按人頭送上嘅蠔油炆花菇鮑魚,兩樣都炆得好入味同鮮甜👍🏻
片皮鴨皮脆肉嫩,入口油香滿溢,仲有大大隻鴨脾可以全隻咁拎😋
冷盤 :
熱盤 :
飲品 :
茶/汽水/豆漿
食物選擇豐富,食得好盡興! 仲有我最鐘意嘅鎮江肴肉,平時出面食幾十蚊得幾舊仔🙈呢到有一大盤任我食呀🙀🙀🙀味道絕不比其他輸蝕。
東坡肉鬆化,入味唔油膩。
醉蝦都係必食推介,肉質爽甜,酒香十足。
仲有即叫即蒸嘅小籠包! 甜品我地叫咗高力豆沙,入口鬆軟甜度適中。