放題見過不少,以食小菜作為放題的還是第一次食,同朋友去完PMQ欣賞展覽後,朋友見我喜歡食小菜,於是帶我來京香閣試試。放題菜單上的食物有不少選擇,上海菜、北京菜、粵菜也可以品嘗得到。先來了幾碟涼菜,鎮江肴肉、四喜烤夫、涼拌小茄子。放題套餐包了每位一份蟲草花花膠燉雞湯和半隻加拿大龍蝦,可選擇避風塘、蒜蓉蒸、豉油煎等食法,我揀了蒜蓉蒸。而朋友就揀了豉油煎巨型大虎蝦,肉質彈牙鮮甜,醬汁並冇掩蓋原來海鮮的鮮味。見到師傅正在切片皮鴨,亦上前排隊夾了幾片,片皮鴨精華當然是在鴨皮,皮脆有光澤,配上京蔥、哈密瓜絲、青瓜絲,塗些片皮鴨醬汁吃,滋味無窮,最受歡迎。另外又點了一些主菜、蔬菜、點心,干扁四季豆、上湯翡翠苗、翡翠炒蝦仁、醬茶鴨、話梅骨、炸饅頭,醬茶鴨吃起來有股薰茶香,肉質挺嫩的,四季豆很脆口。最後梗係要留肚吃甜品啦,桂花糕、酒釀丸子、豆沙鍋餅、雷沙湯丸、雪糕脆麻花,一次過品嘗多款甜品,過足口癮。豆沙鍋餅的紅豆蓉很軟綿,忍不住多吃了兩件,雪糕脆麻花香脆可口,伴雪糕吃一流。兩小時的小菜放題,可以食到多款上海菜、北京菜,又有自家製飲品,確實係幾過癮又抵食嘅!況且坐得幾舒服,唔洗同人逼。

• 片皮鴨
平時食開既放題大多都係日式/西式自助餐,今次轉轉口味,去左食京式片皮鴨任飲任食放題😋 228蚊就食到多款京川滬菜,每位仲送上一碗足料砂窩花膠雞湯及芝士/蒜蓉焗大虎蝦,我就加左40蚊揀左要龍蝦🤤·特別會有一個area即場片🦆片皮鴨,切片姐姐手法純熟,每塊片皮鴨都片得厚薄均勻,片皮鴨燒得皮脆肉嫩,仲好有肉汁添,感覺亦唔會好油膩🤤 再加埋青瓜、京蔥、京醬以超薄麼麼皮包住一齊食,真的回味無窮😋😋·另外仲有多款涼菜、主菜、點心及甜品都係任食,包括小籠包、生煎鍋貼、醉翁蝦、水煮牛肉、雪菜鮮魚羹、酒釀丸子、回鍋肉、醬茶鴨、脆麻花等等,真係多到不能盡錄😍😍 飲品亦有可樂、豆腐、竹蔗茅根等以供選擇。·全部食物飲品都係無間斷供應,食哩餐京川滬菜放題後,真係令我更愛上食放題😆 以後食放題又多一個新選擇啦yeahyeah🤗🤗

2020-01-18
  • 砂鍋花膠雞湯
2020-02-21 215 views
#cassiegosheungwan-瘦編今日要努力擴大自己嘅搵食版圖,黎左上環!點解會黎上環?係因為收到消息,依度有好特別嘅中菜自助餐,除左好少見會有中菜任食之外,仲有任食片皮鴨。其實瘦編好鐘意食片皮鴨,不過多數都係去北京旅行先會食,係香港真係好少吃,今次就去試下啦!🤩-依間位於上環的京川滬菜酒樓「京香閣」由一月開始推出左京菜自助餐優惠,可以優惠價$228起任食片皮鴨,更可以任食中菜包括口水雞、醬茶鴨、水煮牛肉、醉翁蝦、高力豆沙等超過40多款小菜,另外每位顧客再加送新鮮加拿大活龍蝦(半隻)及蟲草花花膠燉雞湯。去到攞位嘅時候,店員分別會問你,原來係有兩隻選擇嘅,1️⃣新鮮加拿大活龍蝦(半隻)$268 2️⃣巨型大虎蝦 $228。顧客仲可以自選烹調方法,例如避風塘猛炒、蒜蓉清蒸、芝士焗煮等。🍜-首先上嘅蟲草花花膠燉雞湯好足料,有滋補肝腎,益肺平喘嘅功效。之後龍蝦都好快就有,蒜蓉清蒸超正,好鮮甜。重點係片皮鴨啦,出面Keep住有人排隊,初頭好擔心要排好耐或好耐先有一隻片皮鴨,但原來唔係嫁,Keep住都有片皮鴨出爐,姐姐切得都好快,同埋真係好好食,皮脆肉嫩加少少脂肪,依家諗起都流哂口水!其他中菜食物
#cassiegosheungwan
首先上嘅蟲草花花膠燉雞湯好足料,有滋補肝腎,益肺平喘嘅功效。之後龍蝦都好快就有,蒜蓉清蒸超正,好鮮甜。重點係片皮鴨啦,出面Keep住有人排隊,初頭好擔心要排好耐或好耐先有一隻片皮鴨,但原來唔係嫁,Keep住都有片皮鴨出爐,姐姐切得都好快,同埋真係好好食,皮脆肉嫩加少少脂肪,依家諗起都流哂口水!其他中菜食物分兩種,放題式點心紙同出面自助式,緊有一款岩你口味。🤓
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 京香閣 (上環)
📍 上環德輔道中199號無限極廣場2樓
2020-02-19 135 views
日式放題打邊爐就食得多,原來中式野都有得仼食🥳上網見哩到有2小時仼食頂級京菜!每位仲送蟲草花花膠燉雞湯加拿大龍蝦半隻/巨型大虎蝦😍有成五十道菜式,半自助式自己拎前菜,推薦:手帕青瓜,涼拌小茄子🍆酸酸地好開胃,醉翁蝦我自己都係第一次食咋好香濃嘅酒味,蝦肉爽彈,口水雞夠辣又惹味。京式片皮鴨都係任食㗎,大約每半個鐘就有一轉。外皮夠脆之餘不會韌。小菜全部即叫即炒,份量岩岩好,叫多幾款都得,唔怕浪費。
日式放題打邊爐就食得多,原來中式野都有得仼食🥳
上網見哩到有2小時仼食頂級京菜!
每位仲送蟲草花花膠燉雞湯加拿大龍蝦半隻/巨型大虎蝦😍

有成五十道菜式,半自助式自己拎前菜,
口水雞夠辣又惹味。

小菜全部即叫即炒,份量岩岩好,叫多幾款都得,唔怕浪費。
2020-02-16 163 views
其實都係我第一次食中式嘅自助餐一黎每人一碗蟲草花花膠雞湯真材實料,成啖湯都好香仲可以選龍蝦或者大虎蝦,肉質好鮮甜有唔同整法,干燒、避風塘、芝士或上湯焗、蒜蓉蒸、鼓油王煎最正係京式片皮鴨,係原隻烤鴨即場片皮脆肉嫩,充滿油香,淨係食呢d都已經回本我哋都唔知食咗幾多轉😋😋😋放題菜式種類都好多,有成四十種涼菜有鎮江肴肉、四喜烤麩、 口水雞、醉翁蝦等主菜有糟溜魚片、話梅骨、大千雞、東坡肉、四川回鍋肉、水煮牛肉、醬茶鴨等甜點有薑茶丸子、酒釀丸子、高力豆沙、豆沙鍋餅仲有即叫即蒸點心! 糯米燒賣、小籠包、生煎包等等!$228/任食2小時真係值回票價!好抵食!
其實都係我第一次食中式嘅自助餐
一黎每人一碗蟲草花花膠雞湯
真材實料,成啖湯都好香
仲可以選龍蝦或者大虎蝦,肉質好鮮甜
有唔同整法,干燒、避風塘、芝士或上湯焗、蒜蓉蒸、鼓油王煎
最正係京式片皮鴨,係原隻烤鴨即場片
皮脆肉嫩,充滿油香,淨係食呢d都已經回本
我哋都唔知食咗幾多轉😋😋😋
放題菜式種類都好多,有成四十種
涼菜有鎮江肴肉、四喜烤麩、 口水雞、醉翁蝦等
甜點有薑茶丸子、酒釀丸子、高力豆沙、豆沙鍋餅
仲有即叫即蒸點心! 糯米燒賣、小籠包、生煎包等等!
$228/任食2小時真係值回票價!好抵食!
  • 蟲草花花膠燉雞湯
  • 京式片皮鴨
2020-02-11 49 views
🔎京香閣 (上環)📍上環德輔道中199號無限極廣場2樓-成日食日式放題 食到有點厭倦 所以今次同朋友黎試下新野 中菜放題 京香閣 夾雜中菜和上海川菜的酒樓 所以比較特別每人都會有半隻龍蝦或海蝦 口味仲可以比你選擇今次就選佐蒜蓉蒸龍蝦同避風塘海蝦 另外每位有一份蟲草花燉雞湯🔹蒜蓉蒸龍蝦龍蝦好大隻 一人份量來說龍蝦好鮮甜🔹避風塘虎蝦虎蝦比想像中大 蝦頭仲有蝦膏 避風塘好香口🔹蟲草花膠燉雞湯無落味精的湯 每人一碗 有少許花膠 湯的味道好濃郁片皮鴨同飲品可以在自助區自取 其餘食物就要剔剔紙再由職員送來🔹片皮鴨質素不錯 鴨的皮燒到好脆身 鴨肉肥瘦度適中個人比較推薦的小菜🔹口水雞- 雞身比較嫩滑 食上黎唔會太乾身 辣度同麻度適中🔹醉翁蝦- 蝦味鮮甜外 酒味好濃郁🔹豬肉小籠包- 皮薄肉多 即叫即蒸 小籠包包住的水有小小雞湯味🔹水煮牛肉- 一碗有好多舊牛肉 辣辣地 入面有小許銀芽🔹酸菜魚- 魚係用魚柳 一碗都有好多塊🔹翡翠炒虾仁- 翠肉瓜炒蝦仁 打佐個茨汁 令到更入味🔹雪菜酸魚羹- 雪菜再配酸菜 比較特別 味道卻不錯 雪菜更有口感總括放題的價錢 食物質素 確是物有所值 食物的質素偏高 加上晚上少人外出
🔎京香閣 (上環)
📍上環德輔道中199號無限極廣場2樓

🔹醉翁蝦- 蝦味鮮甜外 酒味好濃郁

🔹水煮牛肉- 一碗有好多舊牛肉 辣辣地 入面有小許銀芽
🔹酸菜魚- 魚係用魚柳 一碗都有好多塊
🔹翡翠炒虾仁- 翠肉瓜炒蝦仁 打佐個茨汁 令到更入味

總括放題的價錢 食物質素 確是物有所值 食物的質素偏高 加上晚上少人外出食飯 酒樓的人流較少 地方靜靜 如果日式放題食到厭倦 可以嘗試中或放題 卻有意想不到的驚喜
2020-02-04 85 views
朋友好鍾意食京菜, 畀我哋發掘到喺上環 《京香閣》 可以任飲任食各款上海,四川菜,冷盤,京式片皮鴨等等。酒樓格局, 坐位唔會太迫 。有一邊畀人自選菜式, 另一邊就係自助模式。任食套餐可選擇配加拿大龍蝦($268)或大虎蝦 ($228), 套餐每位更包括原盅燉湯: 蟲草花膠燉響螺。 個燉湯好惦, 清澈得來味道濃郁, 用料夠足!我揀選了豉油王大虎蝦, 豉油香氣撲鼻, 蝦殼夠脆, 隻蝦啱啱熟, 太大隻嘅虎蝦好难煎得好, 這款做得太美味!屋企人揀了上湯龍蝦, 配襯上湯煮法,鮮味之極!任食嘅菜式放在餐桌上 都係助熱, 味道都算正宗, 東坡肉入口即溶 滷得入味濃郁,茶醬鴨,麻婆豆腐,回鍋肉... 款款都係平時想叫,而家可以一次過試。 超滿足!同時間仲可以水煮牛肉,水煮魚~ 水煮魚魚塊肉厚嫩滑, 水煮牛肉辣勁十足!乾扁四季豆, 雖然係蔬菜類,但係喺上海店吃一碟都要六七十蚊~正!京式片皮鴨, 成晚見到片完一隻又一隻, 隻隻新鮮出爐熱辣辣, 配以京葱,青瓜絲還有較特別嘅 哈密瓜絲, 麽麽皮( 用來夾著片皮鴨吃的 麵粉皮)包着皮脆肉嫩鴨片,酥香味美, 滿足極了!點心類別就有多款選擇。 推介佢嘅小籠包,真係

屋企人揀了上湯龍蝦, 配襯上湯煮法,鮮味之極!

點心類別就有多款選擇。 推介佢嘅小籠包,真係即叫即蒸,等15分鐘左右! 肉餡美味湯汁豐富, 好吃到要encore。

糯米燒賣係北京人常吃的點心, 美味地道!

胡麻醬雞絲冷麵, 可以D.I.Y ,胡麻醬有濃濃嘅花生味而且好稠。

上海粗炒上海菜飯也不错。

冷盤也很精彩, 醉翁蝦酒味濃郁, 蝦肉結實弹牙。 涼拌小茄子 做得很美味!

口水雞, 非常麻辣!

任飲飲品有豆漿 ,竹蔗茅根和各款罐裝汽水。
豆漿唔錯 有豆香又唔會太甜。

自助甜品 有薑汁丸子,酒釀丸子, 個人覺得丸子太腍。 還是剔紙仔order, 推介擂沙湯圓, 熱辣辣芝麻餡料極香!👍 高力豆沙也不錯雖然較細件,但係都好鬆軟。 豆沙鍋餅 比較 普通。

今晚真係大飽口福, 有機會試勻多款京川美食,甜點~ 實在非常難得! 坊間類似的經式放題實在少有。

尋日夜晚同屋企人去咗上環無極限廣場食京香閣放題。我嗌左$268龍蝦放題套餐🦞,比起虎蝦$228🦐,只係相差$40🤑建議大家食啖啖肉嘅龍蝦🦞另外仲有限定每人一碗嘅花膠蟲草雞湯可能因為過年前後,所以比較多人,我地見片皮鴨嘅refill速度好快!而且佢係自助形式,每人一次最多夾四片片皮鴨,食幾轉都已經回本!😻其餘另一邊嘅自助區有好多款特式京菜任你食,除此之外仲有salad,啱晒我呢啲懶健康嘅人,自助區又有餸有飯又野飲,當中好推介大家食萵筍、 翡翠蝦仁、酸菜魚等。全部都係新鮮熱辣出爐,refill速度亦快。總括而言,京香閣放題真心抵食,如果一大班人一齊食嘢唔知食乜或者唔知就得邊個,黎呢度係唔錯嘅選擇。

另外仲有限定每人一碗嘅花膠蟲草雞湯

2020-01-31 28 views
日式放題就食得多京菜放題你地又有冇試過呢?男神💜知道圈⭕️鐘意食片皮鴨亦知道京香閣最近推出左$228起2小時京菜任食自助餐就趁放假帶我去試下🥰佢有兩款放題套餐蟲草花膠燉雞湯配芝士焗龍蝦🦞半隻($268)另一個就係蟲草花膠燉雞湯配巨型大虎蝦🦐($228)蟲草花膠燉雞湯入口鮮甜充滿骨膠原補身之餘又養顏😋芝士焗龍蝦芝士汁濃郁但吾會蓋過龍蝦🦞既鮮味肉質爽口彈牙避風塘大虎蝦用干燒汁煮既食落香口 相當惹味 講左咁耐 當然要入正題🤤🤤就係今餐既主角👉🏻任食片皮鴨👈🏼新鮮滾熱辣出爐既完隻燒鴨即場有專人為大家「片」架~~片皮鴨皮脆肉嫩圈⭕️就鐘意先點少少🤏🏻醬汁再配上自家製既薄皮包住黎食客人可以因應個人既口味加上青瓜、京蔥等等既配料~~~~餐廳內仲有其他各式各樣既前菜同主食eg腰果雞丁、東坡肉、醬茶鴨、四洲回鍋肉、四季豆等等另外仲有張任食既點心紙一共有12款點心、甜品我地就叫左高力豆沙同雷沙湯丸做飯後甜品😋京香閣📍上環德輔道中199號無限極廣場2樓
日式放題就食得多
京菜放題你地又有冇試過呢?
男神💜知道圈⭕️鐘意食片皮鴨
亦知道京香閣最近推出左
$228起2小時京菜任食自助餐
就趁放假帶我去試下🥰

佢有兩款放題套餐
蟲草花膠燉雞湯配芝士焗龍蝦🦞半隻($268)
另一個就係蟲草花膠燉雞湯配巨型大虎蝦🦐($228)

入口鮮甜

食落香口 相當惹味

講左咁耐 當然要入正題🤤🤤
就係今餐既主角👉🏻任食片皮鴨👈🏼
新鮮滾熱辣出爐既完隻燒鴨
即場有專人為大家「片」架~~
片皮鴨皮脆肉嫩
圈⭕️就鐘意先點少少🤏🏻醬汁
再配上自家製既薄皮包住黎食
客人可以因應個人既口味
加上青瓜、京蔥等等既配料~~~~

餐廳內仲有其他各式各樣既前菜同主食
eg腰果雞丁、東坡肉、醬茶鴨、
四洲回鍋肉、四季豆等等

另外
仲有張任食既點心紙
一共有12款點心、甜品
我地就叫左高力豆沙同雷沙湯丸
做飯後甜品😋

京香閣
📍上環德輔道中199號無限極廣場2樓
  • 片皮鴨
平時同屋企人食飯 京滬川菜食得多 好開心最近比我發掘到一間係自助餐形式既😍😍仲要有片皮鴨任食 一個人都係三百內埋到單,值得一試!先比大家望一望個套餐包d咩仼食啦,由冷盤、熱盤、蒸點到甜品一律都齊晒🤩除左自助部分,套餐其實分兩款,$228係包一碗蟲草花花膠燉雞湯同大虎蝦,而$268就係湯加加拿大龍蝦半隻。虎蝦同龍蝦煮法都有得揀,避風塘、芝士焗、干燒汁等等... 今次我就試左芝士焗龍蝦同干燒汁大虎蝦(店員推介)!隨蝦付上雞湯,雞湯都真才實料,係老火明湯,入晒味,而且每一碗都真係分配到花膠同雞😍未開餐先暖暖胃!講返龍蝦先龍蝦肉質彈牙,用芝士焗鮮甜得黎帶芝士既咸香,係正既!而虎蝦都唔遜息,一樣咁多肉!而且用既干汁燒煮法真係好好味,一啲都唔馬虎,帶少少酸酸甜甜既味道!食完蝦飲完湯,到今晚既自助部分啦!首先係冷盤小食類~一共有十幾款,口水雞、素鵝、五香牛肉、拍青瓜等等!當中最喜歡既係鎮江肴肉同醉翁蝦,肴肉夾雜著啫喱狀的湯汁,整體肉質軟硬度剛好,有嚼頭之餘亦帶滑嘟嘟的口感!而醉翁蝦都有餘韻既酒香!而重頭戲任食片皮鴨!雖然係任食 但質素一啲都唔求其 原隻燒原隻上 有專人幫你片😎我咁岩撞到新鮮出爐個下,

食完蝦飲完湯,到今晚既自助部分啦!
而醉翁蝦都有餘韻既酒香!

而重頭戲任食片皮鴨!雖然係任食 但質素一啲都唔求其 原隻燒原隻上 有專人幫你片😎我咁岩撞到新鮮出爐個下,真係熱辣辣,皮脆肉嫩,食落有小小脂肪肉有鴨香,係唔錯😊

而熱食方面都好多選擇,醬茶鴨、蝦仁炒瓜、腰果雞丁、XO醬炒螺片、酸菜魚
當中最喜歡係大千雞,好好食,辣辣地好有四川風味,雞又嫩,同埋糟溜魚片,帶小小酒香味,魚肉嫩滑,有入口即融的感覺😍水煮牛肉都推介~麻辣味濃,牛肉吾會煮到過韌!想有澱粉質落肚都有麻醬冷麵選擇架:)

而蒸點煎點就吾係出去拎,係點單以件數形式叫,製作需時,超推薦小籠包!!平時出去食一籠麵幾十蚊,依到任食既質素仲要高質!皮薄餡靚超多汁,真係爆汁架😂😂好正!煎餃都一樣,好味!

最後甜品有桂花糕、酒釀丸子、高力豆沙、豆沙餅、脆麻花等等,高力豆沙即叫即炸,熱辣辣😆😆真係食到棒住個肚走!性價比十分好!會回頭🤘🏻

2020-01-29 835 views
年尾公司食團年飯,今年好特別,訂左上環京香閣食高級京菜自助餐。日式自助餐食得多,京菜第一次食。餐廳座位寬敞舒適。設有自助區,有京式片皮鴨和多達四十款正宗京川菜式任食,多款飲料任飲。每位送一份蟲草花花膠雞湯:用料十足,採用原隻厚身花膠,有豐富的骨膠原,配以靚雞燉煮,湯底濃郁鮮甜,十分滋補,花膠厚身有口感,蟲草花爽口。加拿大龍蝦半隻,多種食法中,我選擇芝士焗,龍蝦新鮮,肉質鮮甜,芝士汁惹味!京式片皮鴨:以地道做法而成,皮脆肉嫩,油香滿溢,自家製餅皮特薄,口感煙韌,配青瓜、京蔥、京醬,香口又惹味。另有多款小食、小菜、麵食等選擇,如翡翠炒蝦仁、大千雞、XO醬炒螺片、東坡肉、乾煸四季豆、糟溜魚片、話梅骨、上海粗炒、上海菜飯等,享盡美食!尤其是東坡肉,入口鬆化有即落口感,香甜的配料味渗入五花肉,香氣撲鼻,肉鮮味美。翡翠炒蝦仁,鮮甜爽口。還有點心和甜品,可以寫用點心紙落單。小籠包即叫即蒸,皮薄餡鮮。甜品有雷沙湯丸,細細粒,一口一粒,芝麻味香濃。高力豆沙,外軟内甜,豆沙餡飽滿。雪糕脆麻花,雪糕滑溜味甜,脆麻花脆口。
2020-01-07
2020-01-26 53 views
相信大家都熱愛放題,不過肯定食開日式放題,今次分享的是一家酒樓,在晚市也提供放題,中菜感覺十分特別!餐廳是典型的酒樓間隔,圓枱為主,與其說放題,倒不如說是半自助餐,先選一款主菜,可以是大蝦,也可以是半隻龍蝦,另外也可以點一些點心炸物,即叫即做,要幾多就填幾多;各式食品就放在餐廳一閣,任拎任食。食品以京菜和川菜為主, 有雞有牛有豬,另外又有素食,糖水和上湯。當中最受歡迎的是北京填鴨,人流不斷。和日式放題相比,中菜放題感覺上更易被擊倒,每種菜式都好醫肚。主菜先跟一款湯,蟲草花花膠雞湯,口感不錯,都足料,養生呀!加拿大龍蝦半隻 ($268)配合芝士汁,看來非常吸引,咬一口未算相當入味,而且不夠熱。巨型大虎蝦一隻 ($228)虎蝦都相當香脆,爽口易入囗,正!今次是一個相當特別的體驗,中菜放題選擇菜式也不少,大家不妨來試下。

主菜先跟一款湯,蟲草花花膠雞湯,口感不錯,都足料,養生呀!

加拿大龍蝦半隻 ($268)

配合芝士汁,看來非常吸引,咬一口未算相當入味,而且不夠熱。

巨型大虎蝦一隻 ($228)

虎蝦都相當香脆,爽口易入囗,正!

2020-01-22 37 views
今日去左食放題!日式放題就成日都食架啦,上海菜放題真係第一次食啊!朋友早早之前介紹過依間餐廳,價錢平而且選擇又多,我今晚一人行可以去試下啦!食物以自助為主,可以自己出去攞食物,有啲款式就要自己落單!乾汁燒大虎蝦,濃濃醬汁超滋味,大蝦好爽嫩好彈牙,超滿足!食物選擇多,有上海前菜,有飯麵,又有甜品!超愛片皮鴨任食,鴨肉香嫩好驚喜!小籠包多汁滿滿肉香。上海粗炒夠醬油香好香好惹味。甜品有我最愛既高力豆沙。
2020-01-21 110 views
小妹最鍾意食片皮鴨,知道上環「京香閣」推出$228起任食2小時京菜自助餐,星期一至日晚市18:00-22:30都有提供,除左招牌片皮鴨外,仲有多達40款京菜任食,更額外每位送一份砂窩花膠雞湯和原隻鮑魚花菇特色小菜,都幾抵食喎!😏原來係有兩款套餐~蟲草花膠燉雞湯+加拿大🇨🇦龍蝦半隻 ($268)或 巨型大虎蝦($228),我地兩個人各點了一款套餐,龍蝦揀左芝士焗,虎蝦要左干燒汁煮~龍蝦幾大隻,厚肉爽彈,芝士焗龍蝦簡直係perfect match!大虎蝦外皮炸得香脆,干燒汁酸酸甜甜,幾醒胃,不錯吃!蟲草花膠燉雞湯花膠燉得軟腍,湯頭膠原感十足!滋補養顏!重頭戲黎啦!😍新鮮熱辣出爐嘅燒鴨,即席片皮,京式片皮鴨皮脆肉嫩,用自家製軟薄嘅餅皮包住,加上青瓜、京蔥,再塗上京醬,正!😋店員仲會不斷refill,保證新鮮!其他京川滬菜小菜仲有醉翁蝦﹑鴨崧叉子燒餅、手撕雞、乾蔥豆豉雞、京蔥牛肉、翡翠炒蝦仁等,總有一款啱你心意!😏🌟推薦❗️ 四喜烤夫幾入味,配上香筍、木耳,平時食一小碟都要$40-$50,而家咁樣任食都真係幾抵食!口水雞唔會太辣,但勝在香口,不錯吃!🌟推薦❗️ 紅油抄手都算皮薄餡靚。醉翁蝦雖然唔係
小妹最鍾意食片皮鴨,
知道上環「京香閣」推出$228起任食2小時京菜自助餐
星期一至日晚市18:00-22:30都有提供,
除左招牌片皮鴨外,
仲有多達40款京菜任食,
更額外每位送一份砂窩花膠雞湯和原隻鮑魚花菇特色小菜,
都幾抵食喎!😏

原來係有兩款套餐~

我地兩個人各點了一款套餐,
龍蝦揀左芝士焗,虎蝦要左干燒汁煮~
龍蝦幾大隻,厚肉爽彈,
芝士焗龍蝦簡直係perfect match!
加拿大龍蝦半隻

大虎蝦外皮炸得香脆,
干燒汁酸酸甜甜,幾醒胃,不錯吃!
巨型大虎蝦

蟲草花膠燉雞湯
花膠燉得軟腍,湯頭膠原感十足!
滋補養顏!

重頭戲黎啦!😍
新鮮熱辣出爐嘅燒鴨,即席片皮,
京式片皮鴨皮脆肉嫩,
用自家製軟薄嘅餅皮包住,
加上青瓜、京蔥,再塗上京醬,正!😋
店員仲會不斷refill,保證新鮮!
片皮鴨

🌟推薦❗️ 四喜烤夫幾入味,
配上香筍、木耳,
平時食一小碟都要$40-$50,
而家咁樣任食都真係幾抵食!

口水雞
唔會太辣,但勝在香口,不錯吃!

🌟推薦❗️ 紅油抄手
都算皮薄餡靚。
紅油抄手

醉翁蝦
雖然唔係好入味,
但蝦肉肉質都算爽彈,可以一試!

話梅骨
酸酸甜甜,夠晒入味, 🌟推薦❗️

🌟推薦❗️ 干扁四季豆
炒得幾香口!
干扁四季豆

🌟推薦❗️上湯翡翠苗
翡翠苗一向都唔便宜,
而家仲要任食,又夠新爽脆!👍🏻
上湯翡翠苗

上海粗炒
味道一般,又唔係好夠熱。😟

胡麻醬雞絲冷麵
冷麵無預期嘅質地咁好食,
口感有點粉,
不過雞絲倒是份量足,還不錯吧!
胡麻醬雞絲冷麵

最後黎個甜品酒釀丸子,
酒香暖胃,丸子軟糯~
酒釀丸子

飲品汽水、竹庶茅根、豆漿都係任飲!

整體來說,
味道唔係特別出眾,不過勝在菜式多,
任飲任食,真係可以食到翻本!😏
加拿大龍蝦半隻
巨型大虎蝦
片皮鴨
紅油抄手
干扁四季豆
上湯翡翠苗
2020-01-20 97 views
抵且高質的北京填鴨任食~~~餐廳名稱:京香閣 (上環)餐廳地址:上環德輔道中199號無限極廣場2樓~~~很久沒有吃北京填鴨 吵了大舊三天說想要吃北京填鴨 大舊終於頂我不順 找了一家有得任吃北京填鴨的餐廳帶我去吃 這間餐廳供應兩小時任吃的京菜自助餐 除了北京填鴨之外 還有許多其他京菜吃😆~~~一坐下就有人為我們送上蟲草花花膠燉雞湯 和我們事先選好的蒜蓉蒸龍蝦和芝士焗龍蝦 湯和龍蝦的味道都非常好 令肚皮為這間餐廳的食物留下好印象😁~~~他們有一張點心紙 紙裡面有12款點心 而出面還有三張大檯 擺滿好多京菜任人夾 還有另外一個area 就是站著一個人 專門瘋狂切北京填鴨給大家 😝~~~點心紙當中 我有好幾樣東西都很喜歡 包括有炸饅頭 糯米燒賣 雷沙湯完 和上海小籠包~~~炸饅頭好香脆 蘸點煉乳吃 特別正~~~上海小籠包皮薄 多汁 肉餡鮮 我一個人吃了四個呢~~~雷沙湯丸 皮QQ的 小小的一粒粒 很方便食用 一啖一粒 😊~~~吃完湯 龍蝦 和點心紙的東西之後 我們便出去拿東西吃 涼菜方面我們最愛清清地又冰凍爽口的手拍青瓜 涼拌小茄子 和油炆筍 除了這些以外 還有一些很特別的前菜 例如麻辣多春魚
抵且高質的北京填鴨任食
~~~
餐廳名稱:京香閣 (上環)
餐廳地址:上環德輔道中199號無限極廣場2樓
他們有一張點心紙 紙裡面有12款點心
炸饅頭好香脆 蘸點煉乳吃 特別正
上海小籠包皮薄 多汁 肉餡鮮 我一個人吃了四個呢
雷沙湯丸 皮QQ的 小小的一粒粒 很方便食用 一啖一粒 😊
~~~
吃完湯 龍蝦 和點心紙的東西之後 我們便出去拿東西吃 涼菜方面我們最愛清清地又冰凍爽口的手拍青瓜 涼拌小茄子 和油炆筍 除了這些以外 還有一些很特別的前菜 例如麻辣多春魚和醉翁蝦🦐🦐🦐
~~~
吃完前菜當然是要吃主菜了 主菜除了有超級皮脆肉彈的北京填鴨以外 還有辣度十足 牛肉嫩口 薯粉彈牙的水煮牛肉 除了這些以外 還有很多不同的肉類 例如大千雞🐔腰果雞丁 東坡肉 話梅骨 四川回鍋肉等等 選擇非常多😍
~~~
另外 他們的胡麻醬雞絲冷麵也非常不錯 雞絲夠幼細 冷麵彈牙 胡麻醬是分開放在一旁的 可以自己喜歡吃多少就放多少醬😀
~~~
飲品方面 我最喜歡就是他們的竹蔗茅根水 清清的 不太甜 又有清熱效果 吃水煮牛肉時候喝 解辣又好喝😊
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)