2021-04-03
今晚同一位北角人食飯,佢話北角滙有一間牛牛日式火鍋放題都幾多人幫襯,大家都好喜歡shabu shabu, 所以就去試下。呢間牛牛都幾半自助式,除咗蔬菜丸類飲品雪糕同其他日式火鍋一樣都係自己出去拎,呢度連加湯都可以自助,點肉類海鮮就可以掃QR code落單,好方便。我哋揀咗價錢最貴嘅美國牛小排牛舌放題,火鍋時間係90分鐘,揀呢個主要係因為佢有海鮮欽點,仲有清酒同Asahi啤酒任飲,啱晒酒鬼嘅朋友。蔬菜丸類小食嘅種類十分多,睇圖啦唔講咁多,我最欣賞係佢嘅羽衣甘藍係有紫色嗰隻,係好味好多㗎 !我哋夾咗勁多來食。飲品有自家炮製嘅茶或者罐裝飲品,梗有幾款啱你。呢度嘅上菜速度都幾快,當我哋未夾完蔬菜,壽喜燒湯底、兩碟牛、牛舌、海鮮(有剝左殼嘅蝦、鮑魚、扇貝、青口)、墨魚滑已經到齊。全部牛小排肥瘦適中,勁有牛味,我覺得好好食,絕對值得比多幾十蚊去upgrade。而且佢哋水準穩定,第一碟牛小排同之後嚟嘅都係一樣質素咁好。牛舌都唔錯,另外我哋都叫咗豬梅肉,又係好味道,一啲都唔肥。海鮮亦都唔差,他已經剝咗殼, 食時好方便,而且係新鮮爽口的。鮑魚我哋encore左幾次,好彈牙好正。扇貝大大粒,同青口一樣都好
飲品有自家炮製嘅茶或者罐裝飲品,梗有幾款啱你。
海鮮亦都唔差,他已經剝咗殼, 食時好方便,而且係新鮮爽口的。鮑魚我哋encore左幾次,好彈牙好正。扇貝大大粒,同青口一樣都好新鮮。
墨魚滑好大盒,個盒有啲難開,不過搵咗姐姐幫我哋開,佢都好幫手,出盡九牛二虎之力終於都開到,辛苦晒佢。不過我哋兩個人食唔晒咁大盒墨魚滑,如果可以細盒啲就唔使浪費。
我哋好努力咁係咁刷係咁刷,轉眼就食咗一個鐘有多,係時候食甜品啦!
甜品就有movenpick雪糕、大腳板薯條同埋Oreo雪條揀,我就梗係movenpick啦, my favorite呀!