2014-10-20 7738 views
前幾個月到了上環的 298 Nikuya Kitchen,不過,上環店比較細,訂位很難。 然後知道中環也開了分店,聽講裝修靚啲,坐得舒服啲,又去試吓。食物質素依然,朋友成餐不停叫好食,同樣的食物,這裡大概比上環店貴15-20%,而且些食物如雞軟骨、雞腎則沒有供應,換來就是更多的牛;也有一個每位$880的OMAKASE ,不過我比較喜歡散叫,而且平啲。一味厚切牛舌驚為天人如何驚法,有相為証,奇妙之處在就算烤至一百二十成熟,內裡還是十分 juicy。另外一款薄嘅香蔥牛吞,又係一絕。賣點是牛,甚麼牛小排、崩沙腩、西冷、肉眼、前腿、後腿甚麼都有;其他食物,雞呀、黑豚呀都出色,重點是這種貨色,環境與服務,價錢仍然合理。今次發現那個梅子冷素麵都不容錯過,食咗成餐肉,最尾清新一下,真係正。 好想快啲再去。

厚切牛舌
另外一款薄嘅香蔥牛吞,又係一絕。
蔥燒牛舌
柚子雞腿
梅子冷麵
2014-10-06
$600 (Dinner)
厚切牛舌
蔥燒牛舌