我係616牛肉火鍋專門店嘅常客,其實好多區嘅分店都食過,想打邊爐嘅時候總會諗起佢哋😳 ▫️而講到最鍾意嘅分店一定係尖沙咀赫德道呢一間,因為佢哋有露台戶外座位,叫埋麥子手工生啤,一路飲一路打邊爐零舍好feel!▫️今次我哋第一次試佢哋嘅二人套餐,超豐盛,超級抵食!😍👩🏻‍🤝‍👨🏼二人火鍋套餐 $328-火鍋湯底:牛骨清湯(+$20轉其他湯底)-小食:炸魚皮、涼拌雲耳-牛肉:安格斯橫隔肌、澳洲五花趾、匙柄、和牛赤身-配料:手打牛筋丸、芝士腸-蔬菜拼盤、蜂巢豆腐-公仔麵💭其實呢個套餐已經夠兩個人食😆 有四碟牛,並唔係俾個拼盤你,同平時order每碟嘅份量都係一樣無少到!和牛赤身冇乜油脂,但係估唔到咁軟嫩,對無肥不歡嘅蕃薯妹嚟講好有驚喜😍 💭手打牛筋丸,係每次食616必食,套餐都有埋,呢個牛丸勁彈牙咬落去充滿肉汁!💭我哋將個湯底轉左鴛鴦湯底,要牛骨湯同埋沙嗲湯底,其實我每次都係呢個配搭唔會變😂 牛骨清湯用嚟烚牛肉,食到牛肉本身嘅味道! 而沙嗲湯底我會用嚟食蜂巢豆腐/豆卜,索佢個惹味湯汁,最最最重要係等佢極濃郁嘅時候要煮返個公仔麵😍 真正超濃郁嘅沙嗲牛麵啊!真心每次最期待😍🐮雪花胸肋 $58 & 騸

▫️今次我哋第一次試佢哋嘅二人套餐,超豐盛,超級抵食!😍

👩🏻‍🤝‍👨🏼二人火鍋套餐 $328
-火鍋湯底:牛骨清湯(+$20轉其他湯底)
-小食:炸魚皮、涼拌雲耳
-牛肉:安格斯橫隔肌、澳洲五花趾、匙柄、和牛赤身
-配料:手打牛筋丸、芝士腸
-蔬菜拼盤、蜂巢豆腐
-公仔麵

🐮雪花胸肋 $58 & 騸牯牛坑爪 $68
💭雪花胸肋又係每次必點,油花靚入口極嫩,如果唔係叫套餐,呢個要叫兩碟!
💭另外今次餐廳有極罕嘅騸牯牛坑爪,我哋都叫咗條嚟試吓,都係屬於偏瘦嘅牛肉,比較有嚼勁牛味香濃,但係唔會好靭。同行嘅朋友勁鍾意食。

🥟手工鮮蝦雲吞 $30
💭最近先至有嘅新產品,以前剩係得普通鮮蝦雲吞,而家加咗鮮牛肉喺入面,加上原隻鮮蝦大大粒又彈牙,更加好味!餡料好豐富脹卜卜!

🍺原漿原味 $78
🍺鵝島精釀 $78
🍺里香白蘭 $78

💭呢間616有6款手工啤,$58/350ml 或 $78/350ml,價錢公道唔貴,而且麥子手工啤相信愛飲酒人士一定唔陌生。每一款都有唔同驚喜。 今次第一次飲「里香白蘭」好驚喜,白蘭花味好出好香,非常啱女仔飲。

▫️另外佢哋仲有4人套餐只售$688,更豐富!人多可以試吓🤤