2018-06-21
端午節同老公兩人撐枱腳, 來到位於銅鑼灣金朝陽中心的亞古鍋打邊爐, 來這間食是因為聽朋友講過話它的打邊爐好正, 今日過節, 兩個人都唔知食咩好, 一於來打邊爐! 一入到店鋪內就被一種好香濃的湯味吸引, 侍應話是他們的招牌湯底(響螺花膠湯底)散發出來的湯香, 於是我們都叫了一個響螺花膠湯底, 當個湯底摆在我們面前時, 聞到好香好濃郁的鮮甜味, 待個湯底滾起, 侍應就將已剪成小塊的厚身花膠放入湯中, 再滾多一陣, 我們已急不可待的各自舀了一碗湯來飲, 個湯實在太香太吸引, 湯煲得好溶, 黃黃地色的湯底, 撈一撈見到裡面有花膠, 響螺, 仲有大量的蟲草花, 仲有金筍, 淮山, 個湯好鮮甜, 有響螺的鮮, 仲有淮山及金筍的甜, 每人飲了一碗都覺得唔夠喉, 個湯底實在是非常好味, 我們仲想添飲, 侍應哥哥都好好人, 見到我們仲未開始食嘢, 個煲湯已被我們飲了一半, 於是又幫我們添加湯底, 我們對呢個湯底是讚不絕口, 咁溶咁好味的響螺花膠老火湯底打邊爐, 我們都是第一次食, 淨係個湯底我們都要先俾個讚! 打邊爐的食材全部都係非常的新鮮, 我們order了牛三寶, 韮菜餃, 手打豬肉丸, 等等, 全
打邊爐的食材全部都係非常的新鮮, 我們order了牛三寶, 韮菜餃, 手打豬肉丸, 等等, 全部都是新鮮製造, D牛肉是手工切, 片片都切得均勻而且厚薄適中, 牛三寶樣樣都好食, 而我最鍾意食牛頸脊, 爽口得來又有牛香, 食完口有余甘, 回味無窮, 好味道! 手打豬肉丸都相當唔錯, 新鮮彈牙, 仲有濟洲豬肉片, 肥瘦相間, 淥熟之後在口中咀嚼, 越嚼越有豬肉香. 就連的青菜放入湯中煮了都覺得零舍好食, 朋友真的無介紹錯, 這間的打邊爐無論是湯底或是食材, 絕對令你讚不絕口, 正!