2022-09-14
Next Shikaku是座銀集團既姊妹店,Zagin Soba主打雞白湯拉麵,Maru De Sankaku主打鯛魚湯拉麵,而Next Shikaku就主打牡蠣拉麵,開業以來一直大受歡迎,每日都會見到人龍係店外排隊牡蠣清湯以百份百日本牡蠣熬製而成既高湯,湯底清澈帶甜味,仲有蠔油同蠔豉碎,蠔味亦都開始慢慢滲出,拉麵配叉燒就一d都唔出奇,但雲吞都真係第一次,有點驚喜,洋蔥碎加上紫蘇花,再將湯既味道昇華牡蠣白湯味道相對會比清湯濃郁,因為除左牡蠣,仲加入左豚和雞一齊熬製而成,但絕對無搶左牡蠣既味道,日本牡蠣鮮味甘甜,加了一片青檸、洋蔥碎、紫蘇花,係白湯到反而有中和返濃稠既膩感櫻木煙燻糖心蛋好香煙燻既味道但又唔會過重,味道不錯牡蠣湯底絕對係出色之作,無論清湯定白湯都將牡蠣發輝得淋漓盡致,唯獨是個價錢真係一d都唔平,我算細食都覺得一碗既份量唔算好飽,服務比鯛魚湯店正常好多,鍾意牡蠣既朋友真係要黎試下
牡蠣清湯
牡蠣白湯
櫻木煙燻糖心蛋
好香煙燻既味道但又唔會過重,味道不錯