等左幾個月嘅bonus終於出左, 今晚同老婆去嘆返餐慶祝一下, 老婆唔太食得生冷野, 但又鍾意食日式食物, 所以鐵板燒係我地慶祝紀念日嘅首選。我地今次揀左去尖沙咀嘅心鉄板燒 , 呢間位於亞士厘道嘅鐵板燒專門店我地之前都去過幾次, 不過都係去食午市鐵板燒套餐, 因為性價比相當高, 係openrice見到晚市鐵板燒特選二人套餐有鮑魚, 岩蠔同神戶黑豚, 價錢又貼地, 所以今日一放工就直接上黎嚐嚐。我地6點半已經到餐廳, 天色仲係好光, 可以好清楚咁睇到維港海景, 餐廳裝修簡約新潮, 座位唔多, 每位鐵板燒師傅只招待最多兩至三組客人, 所以服務非常到位。今日為我地炮製鐵板燒嘅師傅好熱情有禮, 一邊為我地預備美食一邊同我地分享佢對食物, 旅遊, 甚至係攝影嘅心得, 我地都聊得好開心。😙鐵板燒特選二人套餐 $1,980餐牌上有多款鐵板燒食物可以選擇, 不過最抵食都係特選鐵板燒套餐, 我地揀左呢款有齊老婆最愛嘅鮑魚, 岩蠔同神戶黑豚嘅二人套餐, 一於吃個夠。😋山芋海膽套餐前菜有三款, 當中我最喜愛呢款山芋海膽, 鮮甜嘅海膽加上爽脆嘅山芋, 再配上微酸嘅醬汁, 口感非常清新。👍芝士春卷師傅用鐵板烤製

鐵板燒特選二人套餐 $1,980

芝士春卷
師傅用鐵板烤製嘅芝士春卷, 外脆內軟, 好惹味。

杞子果仁沙律
老婆好鍾意呢個加左杞子同果仁嘅沙律, 沙律菜新鮮爽甜, 加上果仁口感更豐富, 而且仲有佢喜愛嘅杞子同車厘茄, 佢食完自己果份都唔夠, 仲要夾我d杞子同果仁食。😆
杞子果仁沙律

松露蘑菇湯
蘑菇湯味道本身已經好濃郁, 再加上份量唔少嘅黑松露, 令整個蘑菇湯嘅松露香味更濃。👍

龍蝦湯
師傅用鐵板先烤香龍蝦肉, 之後先加上龍蝦湯, 湯頭蝦味香濃, 又食到彈牙嘅龍蝦肉, 確實唔錯。😙

日本岩蠔配櫻花蝦
岩蠔非常鮮甜, 肉質鮮嫩飽滿, 而且蠔汁豐富, 外層微微燒香之後加上櫻花蝦, 蠔肉嘅鮮味加上櫻花蝦嘅咸香, 味道非常配。👍

中南非鮑魚配紫菜柚子汁
鮑魚好厚身, 師傅用鐵板控制得個熟度剛剛好, 鮑魚超軟腍彈牙, 沾上特製紫菜柚子汁, 味道更濃郁, 鮮味更突出。😋

八爪魚酢物
八爪魚富有彈性配上鮮茄粒, 味道清爽。

神戶黑豚薄燒+神戶黑豚厚燒
神戶黑豚肉味非常濃, 油脂分佈均勻, 外層燒香鎖住肉汁, 入口肉質嫩滑多汁, 薄燒配泡菜食, 微辣令味道層次更豐富。👍

神戶黑豚厚燒

神戶黑豚薄燒

小女子炒飯
用小魚同沙律醬炒香嘅飯, 顆粒分明, 非常鬆軟。

季節野菜
野菜份量唔多, 配炒飯食, 剛剛好。
季節野菜

紅豆抹茶小丸子配時令水果
最後食埋呢個唔太甜而抹茶味濃嘅小丸子同水果, 呢餐超滿足, 雖然埋單每位都要差不多$1,100, 不過環境, 食物同服務都好好, 相當值得。食完之後老婆仲叫我記得提前訂位, 下次要邊食鐵板燒邊欣賞煙花。😁

餐牌
2018-08-27
$1100 (Dinner)
神戶黑豚厚燒
神戶黑豚薄燒