2013-06-25
原先BOOK左8點, 7點半問未有位空出黎, 7點45再去問, 等左兩分鐘就有位了~ 所以BOOK左位都記得去報到先!!首先阿姐會問你要咩茶, 我隨便答左普洱, 佢問左一句係咪舊普洱? 我心諗乜有分新舊既咩~? 橙我知有分新舊, 好啦求其答左佢係。黎左壺茶, 好似D花茶咁有個蠟燭仔點住~我地仲話, 隔離台點解係用普通茶壺既?好啦, 之後點菜, 佢D食物唔算話好貴, 多數都係70-100左右, 兩個人我預一人200蚊, 所以大約叫4-5樣野, 因為是日紀念日, 所以都算係豪少少~ (雖然平日都成日唔小心豪左~)由於環境不錯, 所以傾住計好快第一道菜就來了~4件豬岩岩好2個人食, 一人兩件, 不多不少~最令人驚艷係佢隔離既中式沙律, 個人覺得好味過好多西餐廳既餐前沙律, 佢係伴醋果種沙律。豬就正正常常, 皮香口, 肥油不算多, 同時帶點瘦肉。因為隻蝦都幾大隻, 所以唔該俾個CLOSE UP佢~不過一人一客, 要$38, 抵唔抵就見仁見智啦~ 比一般酒樓D碗仔SIZE大少少咁啦~冇乜驚喜但都算好味~尼道菜, 如果唔係我點, 我都唔知係鴨, 因為佢一來好濃味, 二來啖啖肉, 唔似平時食果D燒鴨
所以BOOK左位都記得去報到先!!
黎左壺茶, 好似D花茶咁有個蠟燭仔點住~
我地仲話, 隔離台點解係用普通茶壺既?
由於環境不錯, 所以傾住計好快第一道菜就來了~
4件豬岩岩好2個人食, 一人兩件, 不多不少~
豬就正正常常, 皮香口, 肥油不算多, 同時帶點瘦肉。
因為隻蝦都幾大隻, 所以唔該俾個CLOSE UP佢~
冇乜驚喜但都算好味~
尼道菜, 如果唔係我點, 我都唔知係鴨, 因為佢一來好濃味, 二來啖啖肉, 唔似平時食果D燒鴨咁, 骨仲多過肉。入口真係幾似豬肉, 如果希望食好有鴨味就未必滿足到你啦~
抄得唔算好淋, 同埋仲有輕微青菜味, 可能因為佢尼到標榜不加味精, 所以唔會太濃味。
PS: 身邊有人投訴有芽菜~
個人好期待既一道菜~ 蟹肉、蟹子、伊面都係我好鐘意既三樣野。98蚊個人覺得物超所值~
PS: 有人投訴, 點解尼道菜又有芽菜!?
最後埋單49X, 同想像中差不多。佢D菜式份量不多, 反而好適合人少少既中菜, 2個人叫左5樣野, 好飽但都算食得晒~ 值得推介同回味既餐廳~ 心諗: 點解又係美心集團