2008-04-06 46 views
正所謂食過返尋味, 師傅早幾日再次光顧呢間食店, 都係去食餐晏飲餐茶, 感覺仍然係正!預早訂定位, 一行五人準時到達, 知客帶位內進! 今次師傅被安排坐得比較入, 發覺呢間食店地方都頗大, 於是乎坐底開茶, 再慢慢柯打點心!由於友人極力推介師傅要試呢度豬肺湯, 於是便向侍應落單, 點知非常之唔好彩, 豬肺湯售罄, 師傅好失望唯有叫另一個雞腳燉響螺湯, 再叫其他點心, 有炸魷魚酥, 蟹粥, 炸兩, 灌湯餃, 蘿蔔絲酥餅, 蝦餃, 蝦腸, 蘿蔔糕, 小籠包, 珍珠雞, 鳳爪, 牛肉同埋煎餃子等等!先講下個雞腳燉響螺湯, 湯底好濃冇味精, 好正; 炸魷魚酥炸得好通好脆, 魷魚本身就好腍, 好正; 蟹粥粥底好綿, 而蟹肉就好鮮好甜, 一d都唔腥, 掂呀; 炸兩油炸鬼好香好脆, 而腸粉就好滑, 得; 灌湯餃湯底好清好甜, 個餃就好大隻, 仲有魚翅添, 份量以灌湯餃黎講真係唔算少, 好正; 蘿蔔絲酥餅一碟三小隻, 蘿蔔絲好嫩好甜, 一d都唔苦, 入面夠汁一d都唔乾身, 而酥餅夠鬆脆, 正呀; 蝦餃依然係皮薄餡靚, 蝦肉好爽口, 好味; 蝦腸蝦肉又係好爽口, 而腸粉好夠滑, 正呀; 蘿蔔糕煎得好香,

先講下個雞腳燉響螺湯, 湯底好濃冇味精, 好正; 炸魷魚酥炸得好通好脆, 魷魚本身就好腍, 好正; 蟹粥粥底好綿, 而蟹肉就好鮮好甜, 一d都唔腥, 掂呀; 炸兩油炸鬼好香好脆, 而腸粉就好滑, 得; 灌湯餃湯底好清好甜, 個餃就好大隻, 仲有魚翅添, 份量以灌湯餃黎講真係唔算少, 好正; 蘿蔔絲酥餅一碟三小隻, 蘿蔔絲好嫩好甜, 一d都唔苦, 入面夠汁一d都唔乾身, 而酥餅夠鬆脆, 正呀; 蝦餃依然係皮薄餡靚, 蝦肉好爽口, 好味; 蝦腸蝦肉又係好爽口, 而腸粉好夠滑, 正呀; 蘿蔔糕煎得好香, 唔係太粉有蘿蔔味, 可以; 小籠包又係出色, 皮薄而裡面夠湯, 肉身夠鬆, 又唔會一夾就穿, 掂呀; 珍珠雞就幾細隻, 都幾好味; 牛肉真係幾牛肉下, 冇咩溝豬肉, 好味; 鳳爪就好腍好入味, 而煎餃子都仍然係油d, 一般啦!

總括黎講食物質素好好, 環境絕對舒服, 唔會好嘈吵, 服務又好, 始終係價錢貴少少, 不過都可以接受, 師傅有時寧願黎呢度飲餐茶, 始終覺得呢度有質素, 物有所值, 下次都會再黎!