2021-06-30
今日中午放飯, 約埋老公喺屯碼附近食lunch. 知道啟豐商場內有新café 開張幾個月, 平時支持開小牛角, 今日轉去新 café 試下.餐廳喺商場o既最盡頭, 自成一角, 對住無敵海景, 大約十多張枱, 枱同枱之間空間充足, 店內裝修主要為木色, 感覺淳樸. 我們選了對海的巴枱高櫈位, 有一刻幻想自己去緊旅行, 好悠閒好放鬆咁享受緊杯咖啡. 好正. 跟餐那杯cappucino 是不用加錢的, 奶泡細膩綿密, 有1/3個杯O既高度. 望住個海景, 細細啖咁送o的奶泡入口. 好滿意.我選了冬蔭公海鮮薄餠, 老公選了香煎豬肉眼配黑椒汁. 落單後等咗5—10分鐘竟然我個 pizza 仲快過佢個肉眼到.個pizza 真係超好食, 我好鍾意佢個餅皮. 薄薄脆脆, 而且有一種麥香味. 比出面連鎖店o既質素高幾班. 配料同餅皮o既比例啱啱好. 海鮮真係海鮮, 最欣賞佢冇放蟹柳, 成個餅即刻高級咗. 老公不斷喺我個餐度攞食, 食唔停口…我個pizza 唔洗15分鐘清咗8成, 老公個餐仲未到. 揾番落單個妹妹跟, 佢好好禮貌咁話確定已幫我地落單. 個豬肉眼要多o的時間準備。 結果過5分鐘左右, 個豬肉
我個pizza 唔洗15分鐘清咗8成, 老公個餐仲未到. 揾番落單個妹妹跟, 佢好好禮貌咁話確定已幫我地落單. 個豬肉眼要多o的時間準備。 結果過5分鐘左右, 個豬肉眼真係到喇。
剩係望個賣相, 就知等係值得o既。 個豬肉眼表面煎到微微金黃色, 成寸厚o既豬扒熟得好均勻, 肉質柔軟有彈性, 肉汁豐富,蘸上黑椒汁, 好好味。 而黑椒汁唔太咸, 有淡淡黑椒味,唔會搶咗肉眼扒o既鮮味。 配合得好好。 老公直讚質素媲美高級餐廳,睇得出係比心機煎出黎o既。
老公曾一度叫我唔好寫食評, 怕多人黎以後, 揾唔番環境寧靜食物高質o既餐廳。 而我覺得,咁用心做O既餐廳,仲要係支持手足O既, 我都要大力支持。 所以幾忙, 都要寫。