2022-11-29
Testina @testinahk 📍:中環擺花街8號3樓🚗:中環地鐵D2出口 步行5分鐘📞:+852 2798-0668💲:~HKD1200/head for dinnerFood quality✔️:Lingua Tonnata, Fassona Beef Tartare, Beef Heart, Hazelnut Cake, Homemade Tagliatelle, Marques de Caceres Rioja👌🏼:Trippa Fritta, Homemade Cavatelli, Bone Marrow, Mulberry Tart, Cod Fish Mantecato❌:Homemade Pappardelle, Bread總結:😋喺我呢排食過最貴嘅一餐fine-dining dress code要求smart causal 裝修行低調復古風 有一種入咗一位意大利裔婆婆屋企 食緊住家飯温馨嘅感覺 難得專食內臟嘅西餐廳🍴幾佩服佢將內臟整得十分易入口 可惜整餐缺乏wow factor 同佢環境一樣行平實路線😋成晚最好食嘅冷盤係Lingua Tonnata 係意大利🇮🇹代
📍:中環擺花街8號3樓
🚗:中環地鐵D2出口 步行5分鐘
📞:+852 2798-0668
💲:~HKD1200/head for dinner
Food quality
❌:Homemade Pappardelle, Bread
總結:
😋成晚最好食嘅冷盤係Lingua Tonnata 係意大利🇮🇹代表菜Vitello Tonnato嘅變奏 只不過將生牛肉片換成慢煮嘅乳牛舌 配埋吞拿魚蛋黃醬 鯷魚同酸豆 非常開胃嘅前菜
😋Beef Tartare同Beef Heart一樣都好食🤤同埋調味一啲都唔複雜 原汁原味 中式牛心就食過 西式就真係第一次 意外地係有種食漢堡扒嘅感覺 幾特別 不過配埋甜椒同洋蔥🧅又係另一個口感 提昇咗幾個層次
😋三款甜品第一眼就被Hazelnut Cake吸引 雖然冇外表但有內涵 榛子味極濃厚配埋100%嘅榛子🌰醬 加埋好多嘅堅果 一流‼️
😋今次試咗三款意粉🍝最好食係鴨肉意粉 整個味道莫名地有種燒鴨感 所有意粉質地都好煙韌 啱我口味 唔錯👍🏼
😋酒嘅選擇相對比食物多好多 睇到我眼花撩亂 侍應主動過嚟介紹咩酒比較夾 佢介紹咗Marques de Caceres Rioja 非常夾成餐 好滿意連我呢啲唔飲酒嘅人都忍唔住飲多幾啖🥹
😋服務好好 不過好似係呢個水平嘅餐廳基本配備 但都值得一讚
🤔️招牌意大利牛肚就相對失色啲啲 簡單用花生油炸香撒上黑椒粉同迷迭香 內外都脆口 但唔夠嚼勁 說實話盲試嘅話佢唔話我知係牛肚 我真係唔知🥲
🤔️Cavatelli就夠煙韌 可惜麵同八爪魚就各有各精彩 冇好好地融埋一齊 牛骨髓就吸精嘅 但同想像嘅有啲距離 加上sourdough唔好食 所以就正正常常😂
🤔️Mulberry Tart上面係酸微微嘅桑椹 下層係撻底 桑椹同mascarpone cream非常合襯 可惜撻皮唔夠香脆 同埋某幾粒桑椹有點過酸 以呢個級數嘅餐廳嚟講有進步空間🥹
🤔️Cod Fish Mantecato本身就北歐料理 傳咗落意大利發揚光大 鱈魚🐟做前菜基本冇咩出錯 好食嘅 不過食唔太到鱈魚嘅鹹同玉米糕嘅清甜 比較平淡
😨最想食嘅西方狍(歐洲嘅鹿)Pappardelle 真係大失望 非常普通 唔係唔好食 可能期望愈大 失望愈大🥲
😨以呢個級數嘅餐廳嚟講前菜麵包🥯就唔合格了 grissini正常好食 focaccia同sourdough就真心麻麻地 油潤度 水分同鬆軟度都有進步空間
😨燈光完全唔camera friendly同埋呢啲餐廳打燈又唔太方便
😨整個體驗係平淡中帶點温馨 如果係想打卡影相嘅朋友或者就唔太適合🈴️