2022-05-16 1058 views
南將軍澳真係好多野食, 是日放工要去Donki入貨, 落住雨人不多買完野都唔想周圍去搵食, 起商場樓下試間未食過啦~我同男友都鐘意食中菜, 變化多呢帶很多餐廳都是西式, 之前都有留意過呢間中菜, 以為午市同晚市一樣都有點心供應原來晚市會轉換小菜形式餐廳內的環境都很舒適和潔淨, 可能樓底高, 空間感也大是晚坐了卡座, 舒服舒服!而茶具都很精緻, 每個圖案也不同經職員推介後, 決定要呢度出名的"玫瑰荔枝茶"我焗了一會才倒茶, 用茶香撲鼻來形容真是最佳的形容詞荔枝和玫瑰香氣直入我嗅覺, 呢2個味真係好夾而佢呢個茶壺到我地吃畢整餐飯, 倒出來的茶也是熱的, 保溫度非常好!由於是第一次品嚐呢間新餐廳, 所以都問問職員有甚麼推介菜式以下都是由職員推介, 先來餐前開胃前菜大家看賣相估到是甚麼嘛? 芒果粒? 梅子木瓜?原來係 酸甜話梅南瓜呢道菜是冷盤來的, 食落甜甜酸酸, 真係好開胃, 金黃色的南瓜切到好似芒果粒咬落去口感有點像酸木瓜咁, 思想不到的好味而佢嘅甜酸度調配得非常好, 唔會過酸或過甜南瓜又吸收哂話梅嘅獨特味道, 口質是爽中帶稔, 絕對唔似我媽咪平日煮到稔哂嘅南瓜口感極度推介!! (好味到我
買完野都唔想周圍去搵食, 起商場樓下試間未食過啦~
我同男友都鐘意食中菜, 變化多
原來晚市會轉換小菜形式
餐廳內的環境都很舒適和潔淨, 可能樓底高, 空間感也大
是晚坐了卡座, 舒服舒服!
而茶具都很精緻, 每個圖案也不同
經職員推介後, 決定要呢度出名的"玫瑰荔枝茶"
我焗了一會才倒茶, 用茶香撲鼻來形容真是最佳的形容詞
荔枝和玫瑰香氣直入我嗅覺, 呢2個味真係好夾
由於是第一次品嚐呢間新餐廳, 所以都問問職員有甚麼推介菜式
以下都是由職員推介, 先來餐前開胃前菜
大家看賣相估到是甚麼嘛? 芒果粒? 梅子木瓜?
原來係
酸甜話梅南瓜
咬落去口感有點像酸木瓜咁, 思想不到的好味
而佢嘅甜酸度調配得非常好, 唔會過酸或過甜
極度推介!! (好味到我連汁都飲埋
櫻花蝦鰻魚炒飯
以石鍋盛裝著, 夠哂熱騰騰, 吃中菜就是要有鑊氣同埋要夠熱
我同男友都愛吃有味飯, 廚師將櫻花蝦同鰻魚呢個中式組合變湊成中式炒飯
粒粒分明, 又唔會好油, 雖然是用石鍋, 但呢個飯係無飯焦的
我地食到好乾淨

最後的
未食見到雞皮的顏色和脆皮已經好吸引
雞件唔會太多肥膏, 是適中的, 雞肉也嫩滑, 也沒有過份醃製過, 所以唔會過咸, 啱哂我鐘意食原汁原味的人
覺得唔夠味先蘸少許鹽巴

下次有機會想試下佢地嘅點心
2022-05-12
$300 (Dinner)