2004-10-11
一班朋友行完山,終點係粉嶺,朋友提議話呢間唔錯,比一般的客家菜特別。橫掂未試過又有人推介,當然舉手同意la!地方麻麻似舊式酒家,我o地未夠六點半去到已經要坐樓上,到7點幾已經有好多人係門口排隊。我o地10個人叫o左十幾樣,碟碟都有水準,真係要寫底如果唔係記唔得晒。當中我好欣賞有狗仔炆羊肉-非常入味之餘仍可保留羊羶味,羊肉鬆化羊皮彈牙;酥炸生蠔-仲要打孖兩碟,炸過後仍好鮮甜,好大隻好香口;水瓜蝦米煮魚鰾-係用沙爆魚肚,所以好夾脆;雜錦炒魚麵,話係用門鱔肉攪成麵條,好夠彈牙,加埋d辣椒油一齊食,真係一流;當然仲有我必叫的咕嚕肉,一定係即炸,除了汁係熱外,肉一入口好熱好脆,可與“港大校友會”一決高下。而較失望有醬烤豬千骨,朋友推介話係招牌菜,而我覺得醬汁味道ok,豬骨唔夠入未;海膽炒飯除了少海膽之外,飯亦炒得唔夠香,比起布袋澳差好遠。其餘白切走地雞、羌蔥珍珠蠔、乾煎涼瓜、魚湯浸白菜同菜心苗,雖然唔係好特別的,味道好夠水準,可媲美上等的酒樓,估唔度粉嶺有間咁正酒家(唔知爐爐去過未呢)。我o地食到8點幾行,仲有好多人等位,而隔離兩間食肆只得5成客。