2024-03-20 716 views
📍 Merci Cafe by Déesses聽朋友講上水有唔少cafe,今次黎到上水廣場新開既打卡cafe,裝修設計好少女風格!最吸引我眼球嘅係櫥櫃擺放嘅甜品,好靚而且選擇好多!份menu亦有用心設計,用色勁pink pink💕滿足到少女心既我😌💫叫左兩個Dinner set: 包餐湯/沙律二選一、指定飲品~味道正常發揮🥩炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條(10安士) $168望住網紋烤牛扒既pattern已經覺得好吸引🤩叫咗七成熟嘅西冷牛扒,一切開會見到粉嫩既顏色,肉質厚實,有淡淡嘅炭香味~牛排表面煎得夠焦香,食落牛味濃郁但略嫌乾身咗少少~但整體味道唔錯👍🏻🐷加拿大保濕豬鞍配薯條 $168豬鞍反而有驚喜!!!餐廳選用左較厚身既白毛豬鞍扒,用香煎既方式進行烹調,肉質鮮嫩多汁,肥瘦適中;一切開見到肉質呈半粉紅💓,咬落去豬鞍扒好爽口彈牙,冇半點鞋口或者覺得韌,簡直surprise 到我🤩🍓士多啤梨千層酥多士 $78期待已久既甜品😈店員大力推薦我一定要試!賣相相當唔錯👍🏻千層酥堆疊左好多層,認真數過都有二十幾層🤣每一層都均勻地分佈左糖漿係酥皮上,食落脆卜卜既,味道亦會偏甜😉酥皮上面有一球雲呢拿雪糕
📍 Merci Cafe by Déesses

🥩炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條(10安士) $168

🐷加拿大保濕豬鞍配薯條 $168

士多啤梨千層酥多士

🍓士多啤梨千層酥多士 $78
期待已久既甜品😈店員大力推薦我一定要試!賣相相當唔錯👍🏻千層酥堆疊左好多層,認真數過都有二十幾層🤣每一層都均勻地分佈左糖漿係酥皮上,食落脆卜卜既,味道亦會偏甜😉酥皮上面有一球雲呢拿雪糕、士多啤梨、士多啤梨醬同麻糬,麻糬好煙韌🤤食落口感好豐富!好滿足🈵果然係餐廳招牌甜品之一😎

朱古力布朗尼

🍫朱古力布朗尼 $42
Brownie既外層既口感帶點微脆;內部就比較鬆軟濕潤既朱古力蛋糕,朱古力味幾突出,甜度適中,唔使太擔心會太甜!另外,仲食到nuts同朱古力碎,增添唔少口感🤤鍾意食朱古力嘅朋友仔可以一試~

Mocha  &  熱朱古力

☕️Mocha (套餐加配$18)
見到好靚既拉花,望住已經覺得賞心悅目!入口順滑,飲到淡淡嘅朱古力味😌完全冇澀味或者苦味!

🍫熱朱古力 (套餐加配$18)
同樣都有拉花✨朱古力香濃,口感綿密細滑!🫶

⭐️好味指數:8.5/10

📍 Merci Cafe by Déesses (上水)
上水龍琛路39號上水廣場5樓512號舖

#上水 #mercicafe #merci #香港美食 #打卡美食 #上水美食 #香港旅遊 #香港新餐廳 #cafe #蛋糕 #新開cafe #牛扒 #steak #千層酥 #dessert

士多啤梨千層酥多士
朱古力布朗尼