2021-11-20
趁放假,相約細妹去一間想食好耐的火鍋店,因為店名很得意所以特別想去試吓。好彩我哋早去到仲有位,到六點零已經座無虛席。一坐低我哋馬上揀咗個媽媽滋補老火湯湯底。係打邊爐急不及待飲左幾啖湯香濃冇味精,好正!我哋叫左一碟黑豚肉,一碟骰子牛肉粒,一碟6粒蟹子手打蝦丸,一個手打蝦滑,同埋一碟黃金蛋黃炸魚皮。碟黑豚肉超好食,肥瘦均勻,淥一淥軟淋有肉味,十分推介。骰子牛肉粒都唔錯,一粒粒口感比一片片有咬口,整體偏肥,烚耐咗都唔會硬,勁有牛肉味。蟹子手打蝦丸同埋手打蝦滑食落味道差唔多,都非常爽口彈牙,不過建議只係叫其中一樣,咁就可以留肚試更加多其他嘢。黃金蛋黃炸魚皮好香鹹蛋黃,鬆脆香口,非常值得試吓。最後佢每位會送一個甜品,可以揀腐竹糖水或者芋圓糖水。我哋兩個人各叫咗一款。佢嘅盛器好可愛,好有古代風,可以攞嚟打下卡。腐竹糖水係類似豆腐味沙冰,好香豆味,唔會太甜。芋圓糖水入邊有紅豆,珍珠,仙草,小丸子同埋芋圓,珍珠和芋圓都好有咬口,而小丸子就似湯丸咁。本身諗住火鍋店做甜品唔會太出色,但佢嘅甜品絕對比到我哋驚喜!
碟黑豚肉超好食,肥瘦均勻,淥一淥軟淋有肉味,十分推介。
黃金蛋黃炸魚皮好香鹹蛋黃,鬆脆香口,非常值得試吓。
最後佢每位會送一個甜品,可以揀腐竹糖水或者芋圓糖水。我哋兩個人各叫咗一款。 佢嘅盛器好可愛,好有古代風,可以攞嚟打下卡。腐竹 糖水係類似豆腐味沙冰,好香豆味,唔會太甜。