2019-03-03 288 views
前兩年去東歐旅行,好多地方都係走馬看花,停留得最來的就係奧地利,印象中記得出名嘅係炸豬扒,但就冇乜機會發掘其他特色奧地利菜,反而最近朋友介紹咗一間酒吧餐廳 Prosit 俾我哋,係香港好少數主打奧地利菜式的餐廳。趁著朋友生日出嚟慶祝下,位於尖沙咀亞士厘道好方便,裝修走懷舊風格,木製格仔窗感覺置身歐洲小店。奧地利式煙肉火腿雞肉雜菜沙律 $148食主菜之前我哋習慣食個沙律先,賣相精緻而且色彩鮮明,重點在於想試吓奧地利式沙律是怎麼樣的。脆口的煙肉、火腿、雞肉口感嫰;雜菜沙律特別在有好多椰菜絲、生青/黃/紅椒絲,口感變得十分爽。紅色嘅沙律醬汁帶點微辣,惹味又刺激。德國香脆鹹豬手配酸椰菜及烚薯 $243一提起德國真係唔可以唔食佢嘅鹹豬手,我哋喺德國食個濕嘅豬手,始終覺得食乾身香脆嘅比較適合我哋口味。德國香脆鹹豬手味道充滿鹹香,肉質結實但唔會好乾,豬手皮確實係香脆都聽到聲,食得出嘅骨膠原感覺,滋味得很!配酸椰菜更有地道特色,烚薯真係好耐都未見過,口味較清淡,中和返豬手嘅油膩感。Sex on the beach $65香甜得來帶點酒味,happy hours 抵飲!地方雖小五藏俱全,有餐檯或坐Bar

奧地利式煙肉火腿雞肉雜菜沙律 $148

德國香脆鹹豬手配酸椰菜及烚薯 $243

Sex on the beach $65
香甜得來帶點酒味,happy hours 抵飲!

地方雖小五藏俱全,有餐檯或坐Bar檯一樣舒適。 我們當晚滿座,大部份都是朋友聚會,如果一大班人仲可以包場添!
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday