2021-09-08 247 views
行尖沙咀既時候經過個好多次呢間風雲丸,今日終於去試一試佢既沾麵!沾麵原個石鍋咁上,仲出緊煙滾緊🤤呢度係可以自己揀麵既份量,可以揀200g或者300g,400g 以上就要加錢。但係其實300g真心都已經好多好夠食😂食完之後覺得呢度既沾麵唔算特別出色,但係就真係絕對食得夠曬飽。而且呢度做左會員之後好似成日都有唔同優惠,有時有得送餃子有時有得第二碗麵半價,真係幾抵食。1️⃣石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵($108)果日諗住食啲菜健康啲就揀左呢款。一上到枱啲湯仲滾緊🤩勁正。沾麵湯汁用石鍋上可以更加保溫,冇咁易凍左。野菜既份量比我想像中多,本身諗住淨係個湯既面頭有啲椰菜咁,點知係食極都仲有,個底撈既都仲有菜🥬好少可出街食會食到咁多菜😂除左椰菜之外佢仲有啲芽菜、木耳,食落夠爽口新鮮。而且麵上面都有啲菜、翠玉瓜同埋粟米筍。  湯底比我想像中淡,本身諗住會係好濃既魚介湯味,但係質感同味道都比較稀。另外佢仲有啲切粒既叉燒,每粒都係大約有一半肥肉,食落夠肥夠香😌  麵揀左300g既冷麵,但係比較失望既係雖然佢係冷麵,但係其實都唔係凍既...食落一啲都唔煙韌彈牙,好淋身,仲要好唔掛湯。不過就勝在夠曬大份抵食。  2️⃣石

1️⃣石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵($108)
石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵

2️⃣石燒辛辣豚骨魚介沾麵($93)(味玉+$12)(特盛+$5)
石燒辛辣豚骨魚介沾麵
呢款既辣度比我想像中辣好多🌶️佢果種辣唔係辣油既辣味,而係偏向香料既辣,食落都幾刺激。呢款既沾麵汁就濃稠好多😋不過唔係好食到魚介或者豬骨湯底既味,有啲比辣味蓋過左。  呢款既叉燒係切片既,切得好厚,表面有炙燒過,食落口肉味同油脂感都好夠,而且唔會乾鞋👍仲要多左粒溏心蛋,溏心蛋唔算好流心,醃得甜甜地幾入味🤤  另外呢款揀左400g麵底,真係超多。除非真係好大食,如果唔係建議都係叫翻200g或者300g就好la😂