2019-11-22 1702 views
今次真係要講講位於觀塘駿業街58號3樓既孔夫子, 由於是一早已BOOK位的關係, 當晚7點鐘到達便可隨即入座。一到達門口位置有嘩一聲既感覺, 門口係設計成拱形的入口, 企響入口位最當眼既係張中式BAR枱, 用水泥飾面做成既~ 侍應帶我地到已留位的一間房, 內部裝修富有中國特色但不俗氣。多處用了金色不銹鋼及深色胡桃木, 地板就用了淺木紋去襯托翻成個色TONE; 屏風及台腳位置亦利用了中式PATTERN 去做點綴。我地一共18人, 當晚既菜單係廚師親自設計既, 食物質數亦有驚喜! 平時食黎食去切乳豬呀, 叉燒呀, 開頭都以為平平無奇, 但一食落, 肉質夠林, 真係無牙婆都食得到! 再上凍鮑魚, 呢個一定一定一定要講!!!  一向唔鐘意食海鮮既我, 最最最令人驚訝既係, 師傅用乾冰+一條布,教左我地一個玩法, 而呢個玩法真係未見過同未試過, 大家見到個吓都好驚訝!!!! 都係諗住畀下面食一舊, 但一食落, 咦? 唔同平時既鮑魚又硬又頂胃, 呢個係一口鮑魚, 細細隻, 食完起碼個胃重有空間試另外款式既餸菜嘛! 廚師重為我地整左拿破倫甜品! 平時食一切開就碎晒嫁嘛, 令人喜出望外既係師傅整左4層
廚師重為我地整左拿破倫甜品! 平時食一切開就碎晒嫁嘛, 令人喜出望外既係師傅整左4層既拿破倫, 重要切完可以完整地分畀大家食! 蘇皮重要係脆既, 敢證明師傅真係日日新鮮製造!
總括黎講, 孔夫子價錢雖然唔係好平好平, 但見到食物既質數反映出物有所值, 及見到師傅對食物既用心, 畀我下次一定會再黎!
2019-06-20