2022-07-30 63 views
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!唔知大家覺唔覺得呢排好熱呢🥵。就係因為咁熱,所以都會想搵返啲食落會比較消暑嘅正餐🥰。今次就想同大家介紹一間越南菜餐廳,當中我嗌嘅嘢食都真係幾消暑下㗎🤭。一齊嚟睇吓我嗰日叫咗啲咩食啦🤤!環境方面☝🏻餐廳整體都幾有空間感👍。而我有個位好欣賞嘅就係喺張枱度會擺齊晒調味料😎,例如是拉差辣椒醬同埋海鮮醬。所以喺呢方面都唔需要特登問職員再攞調味料😋。當中仲有最具越式風味嘅魚露,絕對值得一試。同埋餐廳個位置係喺銅鑼灣,所以其實都幾就腳㗎!食物方面✌🏻#黑白胡椒蛋白肥牛粒炒飯($128)首先想介紹嘅係其中一份我係嗰日食嘅主食🤩。其實就咁睇賣相,我已經覺得佢係一個成功嘅炒飯❤️。就咁睇就已經見到碟炒飯係粒粒分明嘅,唔會有太多嘅水份喺炒飯入邊🥳。講吓個味道先,我自己覺得個炒飯都炒得幾有鑊氣,同埋整體炒飯個口感都幾match😋,無論係飯粒、肥牛粒定係蛋白都好有口感😬。#扎肉撈檬($65)跟住要介紹嘅就真係消暑必備嘅主食啦🥵,佢就係越式撈檬啦😚。每逢夏天我都會忍唔住食,因為真係太消暑啦!食之前加埋餐廳嘅特色甜酸汁嚟撈,即刻令到成碗檬粉變得更加吸引🤩。講返個味道先,我自己覺得個扎肉都幾有特色
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#黑白胡椒蛋白肥牛粒炒飯($128)

#扎肉撈檬($65)
跟住要介紹嘅就真係消暑必備嘅主食啦🥵,佢就係越式撈檬啦😚。每逢夏天我都會忍唔住食,因為真係太消暑啦!食之前加埋餐廳嘅特色甜酸汁嚟撈,即刻令到成碗檬粉變得更加吸引🤩。講返個味道先,我自己覺得個扎肉都幾有特色😜,咬落個口感都幾彈牙😬,同埋我覺得都算大件。至於檬粉嘅份量都幾足夠,絕對係為呢個天氣度身訂造嘅一個主食🤣。

#越式炸春卷配生菜 ($48)
之後就介紹我嗰日食嘅小食啦😎。首先要介紹嘅係一個我覺得都幾特別嘅小食,就係越式炸春卷啦。就咁睇個賣相就已經吸引到我,遠睇其實都有少少似竹笙😂。但係食落就同竹笙有好大分別啦🥳,大家記得食嘅時候要配埋生菜一齊食,成個體驗會更加良好㗎!

#鹹蛋黃薯條($35)
而第二款我想介紹嘅小食就係呢一份鹹蛋黃薯條🍟。如果大家有睇開我平時嘅post,就知道我有幾鍾意食薯條啦😍。個人認為今次我識嘅呢個鹹蛋黃薯條絕對高質☺️,首先薯條真係炸得好香,咬落個口感都好實在,唔會出現薯條空心嘅問題👍。另外鹹蛋黃真材實料,完美咁樣混合喺薯條入邊,令人食到停唔到口真係夠晒邪惡👾。

#咖啡雪糕($38)
至於喺甜品方面我嗰日就食咗呢個咖啡雪糕🍨,真係絕對可以用消暑嚟形容😈。我幾鍾意呢個咖啡雪糕嘅口感,個人覺得有少少似Gelato嘅口感👍,一樣係有少少咬口。另外佢嘅咖啡凍都幾好食,𢳂一啖雪糕再食啖咖啡凍真係夠晒嘆❤️。

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑