2023-08-29 27 views
呢間環境裝修好有越南風情嘅餐廳之前都有見過介紹,位處銅鑼灣,地點都好方便一於嚟試下入門口上到二樓見到充滿特色嘅燈籠露台,啱晒打卡~ 室內環境都好有地道越南感覺,仲全晚播住越南文嘅歌真係去咗個小旅行咁😂街頭小食滋味拼盤可以揀3-5款小食 ($120個別item +$40-$50不等) 一次滿足晒乜都想試嘅要求大頭蝦菠蘿酸湯配檬粉 ($368) 呢個真係要講下,個配搭真係好創新!原鍋咁上嚟夠晒睇頭又夠熱,真係見到大頭蝦頭同啲蝦腳,同埋6隻蝦蝦蝦🦐🦐🦐~ 即刻試下個湯,係清新嘅菠蘿味帶少少嘅辣,蝦肉爽口~店員教果啲檬粉已經係熟只需要加湯落碗度整返熱佢,用呢個方法又真係令到個檬粉保持到佢嘅彈口,推薦要落佢枱面個自家製辣油變成另一種層次嘅味道~ 個鍋再煲多一陣個湯嘅鮮蝦味係會出咗,可以呢個時候再飲多啲個湯餐後當然要食甜品,作為榴連同布甸包嘅愛好者見到有兩樣嘅混合體 - 榴連斑蘭布甸法包配椰子雪糕即刻吸引咗~ 包身好脆入面勁多斑蘭爆餡!上面有榴連果蓉口感豐富,再加雪糕嘅冰火感覺,食完呢個就真係飽到捧住肚皮走~~