2016-05-02 893 views
聽聞呢間居酒屋嘅大坂燒幾好食,所以就約埋朋友一齊去試試真偽~原本以為價錢都幾貴,但係除咗啲牛扒、羊架、鴨肉嗰啲之外,其他野食價錢都算係中等嘅待應問要水定要茶,但係無事先講話要收錢,所以我同朋友就懞惺惺咁叫咗壺茶,不過茶嘅味道唔錯,幾甘香,好配合陣間重味嘅大坂燒,好彩之後加水唔洗再俾錢打頭陣嘅就係一杯關西燒,用得餐廳名嘅菜式,相信一定係推介菜式黎,大大份嘅關西燒,一切開就見到滿滿嘅椰菜,而呢個關西燒主要係用牛筋,所以見到有一粒粒方形嘅牛肉粒同牛筋粒,啫喱狀嘅牛筋粒配爽脆嘅椰菜絲,口感配合幾特別。而且份量都頗大,仲偏向多菜,可以中和表面濃濃嘅酸甜燒汁普遍嘅菜式都係用啲正路嘅豬牛雞羊,呢到就用咗偏門嘅鴨肉,再配上日式麵條,整成呢碗合鴨蕎麥麵。鴨肉並唔係用一般嘅堙鴨胸,而係鴨肉片,鴨肉肉質都算嫩滑,而且有淡淡嘅燒汁味蕎麥麵幾幼細且有彈性,再加上大量嘅碎蔥,味道非常融洽我對鰻魚真係情有獨鍾,但係鰻魚都唔平,見到呢個鰻魚茶漬飯價錢都算適中,所以就叫一碗黎滿足下自己~相比起碗麵,呢碗飯嘅份量都幾少,而鰻魚都係細細粒,放埋紫菜同芥辣,再倒清茶落去,味道都幾淡,反而凸出咗烤鰻魚粒嘅味道
聽聞呢間居酒屋嘅大坂燒幾好食,所以就約埋朋友一齊去試試真偽
綠茶
一杯關西燒
。而且份量都頗大,仲偏向多菜,可以中和表面濃濃嘅酸甜燒汁
合鴨蕎麥麵
蕎麥麵幾幼細且有彈性,再加上大量嘅碎蔥,味道非常融洽
鰻魚茶漬飯
鰻魚茶漬飯
~相比起碗麵,呢碗飯嘅份量都幾少
2016-05-26
綠茶