2016-08-16
人參杞子烏雞湯,非常甘甜既人參味,濃郁可口,最愛飲雞湯、更愛飲燉湯,double happiness,好好飲 ﹗紅燒大排翅,不過不失,高湯美味香甜,顏色晶瑩剔透有光澤,非常吸引,食慾大增,啖啖排翅夠超值。排骨菜飯,為左您,我長途跋涉、攀山涉水過海到銅鑼灣。厚厚排骨炸得鬆化香口,味道香甜突出,肉質軟棉,肉汁微滲閃令令,堅好味呢 ﹗必食招牌菜,唯一一間我會讚既上海排骨。到菜飯喇,暫時都係唯一我會食、我又會讚既菜飯,其他無可媲美。飯味香濃、乾爽、飽滿、香,而且仲泛著雞油芬芳,飯粒質感乾爽,味道香甜可口,嚥嚥韌韌,美味極致 ﹗我由細到大一向都好討厭食菜飯,覺得煮到又腍又濕又爛 ﹗直至遇上美味廚,數年前朋友大力推介,要帶我一試,之後唯獨美味廚出品既菜飯才容許進入我口呢。薰魚菜飯配紅燒汁,見到每檯食客都只係食排骨,我都幫襯過三四次,每次都係排骨,有點悶喇,所以真係好奇地想試試薰魚既味道 ﹗食係咁係?都係淨食排骨算啦。薰魚有點放涼了,有點凍、有點乾亦有點硬,幸好仍帶點鮮魚味,而且有肉汁,還可以啦。骨不算多,啖啖肉。味道帶微微煙薰香味,肉質外層香口而裡面滑溜,最衰係唔熱囉 ﹗紅燒汁偏甜,有點膩。菜飯唔
骨不算多,啖啖肉。味道帶微微煙薰香味,肉質外層香口而裡面滑溜,最衰係唔熱囉 ﹗紅燒汁偏甜,有點膩。菜飯唔洗多講啦,好味,正到無得頂 ﹗
紅燒童子雞,即叫即炸,好香呀 ﹗到底如何驗證到是否童子雞呢?皮脆肉嫩,非常鮮嫩多汁,但只限於雞髀同雞翼,其他部位都好韌好鞋好乾啊 ﹗有放棄既衝動。
內籠裝修得骨子又乾乾淨淨,不過其實坐得唔舒服,全場都係二人迷你兒童檯,頂手頂腳,想叫多幾碟小菜都唔得呢。