2008-09-28
婆婆和家姐生日後好快又到爸爸生日了因為就唔到時間的關係, 所以食唔到海鮮了之前係OR睇到這裡得到kc等的讚賞一向對他們的推介充滿信心, 所以就來這裡了我地三姐弟都帶埋拖友來為爸慶生因為車唔夠位, 所以我和親愛的就搭MTR去啦環境係一向雍雅山房的格局點了冬瓜盅, 乳鴿, 炸鮮奶, 香酥鴨, 豆豉雞, 椒鹽中蝦, 煎封豆腐, 生炒骨全部可算是這裡的菜或者都被食友大讚冬瓜盅: 冬瓜清甜湯底鮮味, 可惜湯料好像不多呢, 爸爸也發現無夜香花呢乳鴿: 知道原隻上會滋味得多, 不過我地唔係一人一隻的豪氣, 所以還是斬件上, 很久已經無食啦, 趁還暖的時候一口氣吃了半隻, 有肉汁之餘還肉質鮮嫩, 不過來了一陣就凍哂炸鮮奶: 加上花奶, 無論炒鮮奶或者炸鮮奶皆會更有奶香更加滑溜, 炸粉拍得夠薄, 可惜來的時候已經放涼了而且賣相麻麻香酥鴨: 嘩! 這個親愛的得喜歡! 吃過的這裡最好味! 要了半隻好快就無哂, 真想要多點! 外面炸得鬆脆, 裡層的芋蓉軟滑得很, 加上鹹香的鴨肉鴨皮, 正! 如果鴨的份量多一點就好豆豉雞: 這個真的令人有點失望. 來的時侯已經放涼了. 吃起來已經嚐不到豆豉香, 雞件更加又不入味
因為就唔到時間的關係, 所以食唔到海鮮了
之前係OR睇到這裡得到kc等的讚賞
一向對他們的推介充滿信心, 所以就來這裡了
我地三姐弟都帶埋拖友來為爸慶生
因為車唔夠位, 所以我和親愛的就搭MTR去啦
環境係一向雍雅山房的格局
全部可算是這裡的菜或者都被食友大讚
豆豉雞: 這個真的令人有點失望. 來的時侯已經放涼了. 吃起來已經嚐不到豆豉香, 雞件更加又不入味, 放涼了的豆豉洋荵伴飯, 真係無甚特別
椒鹽中蝦: 這個和豆腐可算係爸爸最喜歡的; 這個中蝦很貴呢, 差唔多成十幾蚊隻, 不過處理得很出色! 薄脆的蝦殼很惹味, 我整隻蝦連蝦殼也吃掉!
煎封豆腐: 從相片所見到真的令人唾涎, 薄薄的外面輕輕炸得剛好, 咬下去內裡雕的又是滑溜無比, 加上釀了的蝦膠肉, 真係令人回味! 不過唔係全部—一樣咁滑溜
總括, 這裡的菜式真不錯, 不過如果可以上菜慢點
因為狂風掃落葉的上菜, 熱度保存唔到食物味道也因而褪色, 所以俾4分
下次有機會會試下個苦瓜炆海上鮮!