2015-10-23 511 views
放工後, 約左朋友在大圍飲酒慶生. 本來諗住去食粥, 正當我上緊Facebook時, 看見大圍開了一間新的燒臘檔, 叫做燒味之作, 決定登門造訪. 此燒臘檔位於大圍馬會旁邊, 非常容易看見. 店舖呈一個長方型的盒子, 店面一半係入口, 另一半則是擺放燒味既地方. 甫進去, 看見有大約20個位, 但不見多人, 可能係新開張關係.一望張餐牌, 都是一些街外既燒味舗食到既野, 望望下, 見到有一款係店家特別推介 叫做 粒粒燒味燴飯. 咩野叫做"粒粒" 呢 原來就係冬菇絲, 叉燒粒...個飯嚟啦, 只見個冬菇同叉燒都好好食, 當然個芡係做到剛剛好只是個飯感覺上很少.大圍實在有太多野食了, 要中式有中式, 要日式有日式, 偶爾試試小店, 總會找到意想不到既事架.

粒粒燒味燴飯

Other Info. : 雖然餐牌上既價格最少都要50蚊, 但因為呢個係一個套餐, 所以會送埋飲品. 下次一定要試下佢既叉燒同燒肉
2015-10-22
$50 (Dinner)
粒粒燒味燴飯