2023-04-10 319 views
噚日(9-4-2023 Sun) 爸爸有興趣去宋王臺地鐵站睇古井,咁我哋又出發啦,我就堅持要去牛棚藝術村,我哋順便行完宋王臺公園後,就嚟到牛棚藝術村對面食個晏先,沿路都冇嘢食,係嚟到呢喥就只有一家營業,見到佢有飯,爸爸至啱食.我哋坐低慢慢研究後,爸爸第一個話要鹹魚雞粒炒飯,飲凍檸水.我就剔$35.00嘅兩餸車仔麵,要煎釀茄子,貢丸幼麵,飲豆漿,但冇.咁維他奶啦,要上二樓攞,啊,咁我唔要喇,要凍杏仁霜啦.老公就要雪菜肉絲炆米,飲凍檸賓.亞姨要粟米魚柳飯少飯,唔飲嘢.落晒單,原來會有例湯送,是日例湯喺芥菜豬骨,甘而唔苦又唔太鹹,好好味.味道:5分爸爸嘅鹹魚雞粒炒飯都幾乾身,但我係食嗅唔到鹹魚香,亦食唔到鹹魚粒,就只有蛋同蔥嘅香,而成個飯都唔太鹹.味道:2分我嘅凍杏仁霜開得啱啱好,唔會太濃或太淡.味道:3分而煎釀茄子,貢丸幼麵呢,煎釀茄子係煎得唔錯;貢丸正常冇問題;幼麵口感亦正常;而成個麵味道都淡淡地.味道:4分粟米魚柳飯少飯,我食咗一件魚柳,外脆內滑又唔鯹,ok 嘅.味道:5分最後食老公嘅雪菜肉絲炆米,呢個係所有嘢中最鹹嗰個,口感正常.味道:2分
見到佢有飯,爸爸至啱食.

我哋坐低慢慢研究後,
爸爸第一個話要鹹魚雞粒炒飯,飲凍檸水.

落晒單,原來會有例湯送,是日例湯喺芥菜豬骨,
芥菜豬骨湯
甘而唔苦又唔太鹹,好好味.
味道:5分

爸爸嘅鹹魚雞粒炒飯
鹹魚雞粒炒飯
味道:2分
凍檸賓
我嘅凍杏仁霜
凍杏仁霜
開得啱啱好,唔會太濃或太淡.
味道:3分

而煎釀茄子,貢丸幼麵呢,
煎釀茄子,貢丸幼
味道:4分

粟米魚柳飯少飯,
粟米魚柳飯少飯
我食咗一件魚柳,外脆內滑又唔鯹,ok 嘅.
味道:5分

最後食老公嘅雪菜肉絲炆米,
雪菜肉絲炆米
呢個係所有嘢中最鹹嗰個,口感正常.
味道:2分
2023-04-09
$49.5 (Lunch)
芥菜豬骨湯
煎釀茄子,貢丸幼