2017-06-17
上網睇到葵芳有間賣鞋店搬遷大減價,於是新界人就約左港島之友一齊去新都會廣場大出血。正所謂贏人先要贏自己,出血都需要力氣,所以我地決定食飽左先,咁就㨂左呢間拉麵店,因為食拉麵可以速戰速決,快啲去達陣掃貨!落完電梯見到要排隊,好在唔駛等好耐啫(可能因為我訓晏左遲左出門口,去到都過左高峰嘅午飯時間😝)我地坐低左之後就睇下有咩食,本來以為呢間拉麵店同好多新界西嘅拉麵店一樣,只有拉麵食,點知原來唔只嘅,仲有啲小食可以配黎食下,最啱好鍾意試新野嘅我,因為可以叫多幾款share又唔會過份地飽。跟住我地就叫左一個期間限定拉麵同俺流特製撈麵,一個豆腐野菜沙律,明太子芝士餃子同埋玉子大板燒,一齊share黎食。落單嘅時候女侍應話期間限定拉麵已經賣晒,我朋友話想試下芝士辛辣濃湯拉麵,咁就改左辣拉麵。明太子芝士餃子係第一碟上枱,醬汁夠多好足夠,餃子喺上枱嘅時候仲有啲脆,加分!餃子嘅size係一口size,啱晒我地(特別係扮斯文口細細)女仔食。食完餃子啱啱好玉子大板燒就到啦!本來打算order一隻share黎食,咁啱玉子大板燒上枱嘅時候我朋友有電話要講,叫我食先,我先嘗試用筷子分一半,但隻筷子一吉入去,啲蛋黃就
明太子芝士餃子係第一碟上枱,醬汁夠多好足夠,餃子喺上枱嘅時候仲有啲脆,加分!餃子嘅size係一口size,啱晒我地(特別係扮斯文口細細)女仔食。食完餃子啱啱好玉子大板燒就到啦!本來打算order一隻share黎食,咁啱玉子大板燒上枱嘅時候我朋友有電話要講,叫我食先,我先嘗試用筷子分一半,但隻筷子一吉入去,啲蛋黃就開始係咁流出黎,原來玉子大板燒就係流心蛋加大板燒嘅醬,朋友示意我咬一半,我咬一半之後發現個流心黃已經不受控制啦,所以我就同朋友講不如我食晒成隻啦(因為太好食,所以我咬完一㗳都好想繼續食,其實食完成隻好有衝動encore,不過我要留quota比拉麵,所以忍住左口😝)
然後屬於我嘅澱粉質食物-拉麵上場啦! 本來我地打算一齊share2個麵,但我試左一㗳辛辣拉麵之後,即刻問朋友可唔可以比晒個辛辣拉麵佢食,我食番個撈麵🙊 我地2個一食拉麵,都異口同聲話'個拉麵好食啊!' 我地㨂左軟硬度係普通,我本身都有啲擔心,(因為我唔鍛意食啲太硬嘅麵,但我試過喺元朗食拉麵㨂普通硬度但結果我覺得係偏硬嘅),但今次呢間個拉麵係啱啱好嘅,而且彈牙,所以好好食!食飽飽,充滿力量就即係走去掃貨啦!