2021-04-12
🏠玻璃小白屋🏠推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍原址為英國皇家工程師於1937年建造,代號「Little Hong Kong」,為英軍二次世界大戰的軍火庫及防空洞。於2003年CWC接管保管小香港並改建成專業酒窖,响2007年被列為聯合國教科文組織亞太文化遺產之一。原有建築中2座改建為私人會所,6座改為酒庫,再加上1間溫室玻璃屋進膳。📜午餐:前菜,主菜同甜品✨前菜:湯/沙律✨主菜:意粉/魚/雞/牛✨甜品:雜莓雪糕🍞Bread basket:3款麵包都新鮮軟熟,5穀外脆內軟。✨前菜:一人一款,湯同沙律都試哂🍅蕃茄湯:蕃茄味超濃郁,質地幼滑。🥗沙律:沙律菜新鮮爽脆、自家醃製嘅莓、車厘茄、合桃,質素平穩。✨主菜:揀咗意粉同魚🍝Linguine Carbonara 比較驚喜,遠處已經聞到好香,醬汁充滿蛋香、creamy 又唔覺得膩。🐟 Pan Seared Sole 食材新鮮,配上lemon caper 醬汁,感覺清新。🍸甜品:紅桑子、藍莓士多啤梨配上忌廉,menu 上寫雪糕?甜品控表示有點失望,外觀同食材都比較平實。環境同服務都滿意,坐於溫室玻璃小屋慢活一下,食物質素可以更好更美味。總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍
📜午餐:前菜,主菜同甜品
✨前菜:湯/沙律
✨主菜:意粉/魚/雞/牛
✨甜品:雜莓雪糕
✨前菜:一人一款,湯同沙律都試哂
🍅蕃茄湯:蕃茄味超濃郁,質地幼滑。
✨主菜:揀咗意粉同魚
總結:-
食物 ❤️❤️❤️❣️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️❤️
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
Remark:
I. 15% of the service fee
II. 4% for credit card charge
餐廳:Crown Wine Cellars (深水灣)
地址:深水灣壽臣山深水灣徑18號