2019-01-21
入數碼港前在約男友在銅鑼灣食個靚靚西餐作開始,上網search到麥田廚房評價不錯,又係少有既上海派俄國菜,所以就去一探究竟。星期日下午時分沒什麼人,所以可以靜靜地享受一個悠閒午餐。 比個餐牌大家睇睇先店門口放著一套俄國套娃,非常精緻。店內木製的椅桌,工業風的裝修,bar 枱放著很多某牌熊公仔,加添了一點色彩。 木枱上介紹了上海派俄羅斯菜的由來,可惜影濛咗我地叫咗一份香煎三文魚柳蕃茄刁草醬配意粉,以及秘製咖喱吉列豬扒飯。湯我地揀一紅一白,忌簾湯奶味比較重,覺得都唔錯。而羅宋湯茄味比坊間既重不少,不過又幾甜,料都好多,總之就好味啦。主菜三文魚煎得太熟、皮亦唔脆有點失望,不過碟上其他食物都好好食,尤其是個意粉,好香,個醬我差唔多用哂。 三文魚下的薯蓉亦香滑,成碟不經不覺就存放了在我的胃內咖喱堅係秘製喎,一般辣,食落有種麻麻地脷既感覺。 豬扒大大塊,炸得都算幾脆,唔錯唔錯雖然午餐黎講唔算係好平,不過呢個環境同食物質素都算值得既。
木枱上介紹了上海派俄羅斯菜的由來,可惜影濛咗
雖然午餐黎講唔算係好平,不過呢個環境同食物質素都算值得既。